Portugal – Lovely Lissabon og Pragtfulde Porto

Vi valgte at tilbringe en uge i Portugal fordelt på Lissabon og Porto og et par afstikkere ud i området. Jeg vil give input til nogle af de forskellige ting, man kan give sig til. Først må du forberede dig på, at det er op ad bakke i begge byer. Jeg havde viseligt booket hoteller med en tagterrasse og dermed et view, men ligeså viseligt burde jeg have indset, at det kræver, man strider sig op ad bakkerne med sin kuffert, når man ankommer til byerne.

Det næste, du bør gøre dig klart er, at det er påbudt ved lov at drikke vinho verde eller portvin hver dag. Nå ja, måske ikke, men det er svært at lade være. Jeg har i et tidligere indlæg beskrevet spisestederne, så i nedenstående vil jeg komme ind på hvad, man kan se i de to byer. Jeg skal ærligt indrømme, vi ikke var de store museumsgængere i den uge, da det var mere tillokkende at være ude i solen. Bevæbnet med et visa-kort er du sådan set parat.

Castelo de São Jorges

Borgen São Jorges ligger allerhøjst oppe i Lissabon. Du vil være taknemmelig for at blive indviet i, at der faktisk er elevatorer, der går langt af vejen. Først fra gågadeplanet til Rua de Madelena og lige overfor endnu en elevator. Du må dog selv tilkæmpe dig vejen det sidste stykke. Det er en storslået udsigt, der venter. Borgen er fra de 10ende århundrede, hvilket i sig selv er ret imponerende. Flere påfugle vandrer rundt, og der er pittoreske scenarier overalt. Denne borg må besøges. Det koster 10 euro.

Praca do Comerco.

Baixo Chiado

Baixo Chiado er byens centrale område, hvor gågaden ligger og som munder ud i den store plads Praca do Comerco. Vi boede i dette område på Hotel Esqina, og det var rigtig fint beliggende. Der er masser af shoppingmuligheder her og masser af restauranter på de tværgående veje, der ligeledes er lukket for trafik. Baixo Chiado omkrandses af flere pladser. Ved een af disse pladser lå een af de helt fantastiske sardinbutikker. Sardiner med årstal og spin-off produkter såsom rejer, blæksprutte og andre fisk ligeledes lagt side om side i de trange forhold, en sådan dåse byder på.

Alfama

Den gamle bydel med knudrede gade og brosten ligger til øst for Baixo Chiado. Alt er i gå distance, så det kan du sagtens, men der er langt op. Man kan også tage tram nr 28, som kører fra pladsen nord for Baixo Chiado og op gennem bydelen. Når du er længst oppe, kan du stå af og gå ned gennem alle de hyggelige gader. Det er virkelig et fint kvarter og man ender nede ved fado-museet ved vandet. Lad mig høre mere om det, hvis du besøger det.

Cascais og Belem

Du kan let tage toget fra stationen Cais do Sodré i Lissabon til Cascais, en lille badeby ca 30 km vest for Lissabon. Stå evt af i Belem og besøg enten et af de mange museer og se Henrik Søfarens monument. Med travesandalerne på tilbagelægger man snildt de ca 1,5 km til Belem tower fra 1500-tallet i forbindelse med Portugals tiltagende søfart som et slags “kiss n sail”-spot. Det er en UNESCO seværdighed og bestemt også fin.

Egentlig ville jeg nok hellere have set Jeronymus klosteret, men det var lukket mandag, hvor vi der. Det er de fleste museer i øvrigt, så watch out. Man kan gå et par km til næste station og køre videre til Cascais. Her er der mulighed for en strandtur. Solen og sandet er varm, men vandet er isnende atlanterhavskoldt, selv i begyndelsen af august. En lille lystbådehavn og små restauranter langs vandet yder dig beskyttelse fra elementerne og fylder din mave med dejlig laksesymfoni eller andet godt.

Bairro Alto – party

Denne bydel ligger vest for Baixo Chiado og er det perfekte område, hvis du leder efter en fest eller en masse små gader med udendørsrestauranter. Du skal ikke lede længe efter en aperol spritz her. Min umiddelbare anbefaling vil nok være at bo et andet sted og så tage henhen om aftenen, men der er ganske meget larm og som vanen tro sydpå starter og slutter man sent.

Sangria

Porto

Havnefronten

Det er let at orientere sig i Porto. Hvis du går ned ad bakke, er du på vej til vandet. Vi boede på toppen af det hele på Moon and Sun Hotel. Når du så er nået ned til vandet, kan du lige orientere dig og tage hele scenariet ind. Dette kan du vælge at gøre med en vinho verde, men du stirrer ud på floden. Der er et utal af restauranter, både på floden, gamle portvinspramme, farvede huse og den store imponerende bro. Over på den anden side af floden ligger alle portvinshusene med deres portvinskældre.

Det er et must i Porto at besøge en portvinskælder, og der er rigeligt at vælge imellem. Det er tilrådeligt at bestille tid, ellers kan man risikere at gå halvvejs op ad en bjerg for at finde ud af at alt er optaget. Særligt kan jeg anbefale Grayhams terrasse for frokost. Det er en hel fantastisk udsigt. Vi endte i Sandemans kældre og smagte to forskellige portvine.

Hvid portvin og en tawny

Historien om portvinen er spændende og overraskende nok er de meste opkaldt efter englændere. Sagen er, at det var englænderene, der fandt på det, så de kunne tage en lille dram med ud at sejle. Det kostede 14 euro at besøg kælderen og tager ca 1,5 time. Det er alle pengene værd.

For at komme over på den anden side kan du gå ad Pte. Luiz I – en imponerende stålkonstruktion – Du kan både gå over i øvre og nedre plan – Tag den øverste – der er fin udsigt, så kan du gå tilbage ad den nederste – der har du alligevel marineret i portvin et stykke tid og orker ikke turen op ad bakken. Skulle du alligevel have lyst til at tage øvre plan, så er der en kabelvogn, der kan assistere.

Kabelvogn

Torre dos Clérigos

Hvis du tror du lige skal op i det her tårn og ned igen hurtigt, så skal du tro om. Det er nok det højst beligende punkt og der er en fantastisk udsigt, men forbered dig på at bruge 6 euro, en times ventetid og en stairmaster class – Trapper er du allerede vant til, så det er ikke noget problem. Det ligger i tilknytning til kirken, som er flot og som man også beskuer oppefra på vej til tårnet. Der er een trappe, så det er noget med at koordinere den ned og opadgående trafik.

Tur til Duoro

Den sidste ting, jeg vil nævne, er en tur ned ad floden. Der er alle mulige ture til rådighed, som også afgår direkte fra Gaia, når du har krydset floden. Vi valgte den store udgave, hvor vi blev hentet og kørt et par timer ud til Duoro-dalen, hvor vi besøgte en quinta – en vingård. De producerede portvin for Fonseca og lå helt fantastisk ved de store bjergsider. Atter en smagning med lidt snacks og rundt i landskabet. Der er virkelig mange positive ting at sige om daytime drinking. Vi fik en tur op og ned ad Duorofloden, hvor vinmarkerne lå ned til vandet. Der er ikke noget som at sejle rundt her med en lille promille. Vi spiste frokost og besøgte flere steder og landede tilbage kl 18. Seriøst en heldags tur. Vi bookede på viator, og prisen var ca 650 kr. Der er flere ture at vælge mellem.

5 kommentarer til “Portugal – Lovely Lissabon og Pragtfulde Porto”

    1. Det vil jeg bestemt også anbefale! De der pasteis de Belem er svære at glemme, og det er da i øvrigt også en fin lille by.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *