Guide til god mad i Lissabon og Porto!

Nedenstående er jo ikke fyldstgørende overhovedet, men skal tjene som guide til god mad i Lissabon og Porto – ikke mindst guide til de gode udsigter. Lissabon boede vi i det centrale Baixa Caido og i fugleflugtslinie er der ikke langt til noget som helst. Når du først har forceret bakkerne har du dog virkelig fortjent dit måltid. Nedenfor er der flere steder til inspiration, men i gågaden er der et væld af restauranter, man kan droppe ind på. Rooftops skal gerne bestilles i forvejen, hvis ikke du skal gå forgæves. 

Lissabon

Porto

Lissabon – LostIn

Udsigten fra LostIn

LostIn ligger i det nordlige Bairro Alto, hvor det ellers vrimler med restauranter og gang i gaden. Stigningen man må tage, hvis ikke man hopper på en sporvogn, belønnes med en fantastisk udsigt og en balinesisk inspireret restaurant. Den er ganske genkendelig på sit gavlmaleri og af en blå balinesisk kvinde. Vi fik salater her. Der var dog et ret varieret udvalg og som sagt kommer man for udsigten og den skønne gårdhave med sval brise på en varm dag.

Lumi

Lumi ligger på toppen af Hotel Lumiares og der skal bestilles bord. De serverer super lækkert mad og flere mindre retter. Jeg fik lynstegt tun i sesamdressing og en salat. Min medspiser fik portobelloburger og tempurarejer. Alt skyllet ned med kølig og frisk vinho verde. Fantastisk udsigt og solnedgang. Dette sted anbefales.

Park Rooftop

Park Rooftop er stedet for at opleve et utraditionel roof top bar. Du kommer ikke nødvendigvis for maden men for drikkevarerne og stemningen, selvom der er en tapasanretning, der så godt ud. Det er bygget på toppen af et parkeringshus og desværre uden elevator, så du må gå op til 6. Sal ad trappen. Lounge musik, drinks og udsigt til Jesus-figuren og broen venter. Det er indrettet enormt hyggeligt med træer og grønt. Vi fik en traditionel portugisk prego. En sandwich med et stykke kød el fisk og nogle søde kartoffelchips. Det var et ret undervældende måltid, men stedet er klart værd at prøve til en sundowner. Der er end del rooftops, som du kan læse mere om i rooftop guiden

Sunset over parkeringhuset

Prado

Du skal nok bestille bord på Prado. Restauranten ligger i Baixo Chiado. Ret raffineret sted, der bestemt ikke sælger noget så ordinært som pilsner og cola. Istedet blev vi trakteret til en floral lokal blond ale og en limonade med lavendel. Det er mindre og delikate retter, og der anbefales en snack og to mindre retter pr mand, vi klarede os fint med to ialt. Snacken var ualmindelig lækker. Braiseret oksekød med kantarel i tartelet. Den kunne de godt have firdoblet opskriften på. Den større ret var henholdsvis agernspisende gris og tun med østers på risotto. Det var et virkelig dejligt måltid. Det skal siges, vi spiste der til frokost. Stedet er klart i den dyrere ende, men virkelig lækkert og  indrettet i en gammel marmelade fabrik.

Figu’s

Figu’s ligger centralt på Baixo Chiado på Praca de Figueira pladsen i det historisk centrum. Figu betyder figen, og det navn ligger de meget i. Det er figensmør til brødet, figen-ostekage og håndvasken på toilettet er udformet som en stor halveret figen (!) med frie associationsmuligheder. Jeg spiste seafood serveringen. Jeg havde lyst til at prøve blæksprutte-salaten, der var lækker mør som blæksprutte aldrig rigtig er i Danmark. Der var også forskellige former for muslinger bl.a store grønmuslinger. En generøs håndfuld rejer var dumpet ned i en sovs med smør og hvidløg. Min veninde spiste mousserende risotto, som virkelig smagte godt og var helt utrolig fyldig i smagen. Der var ikke sparet på den gode ost. 

Morgenmad i Lissabon

Hvis du ikke har hotellets morgenmad inkluderet, er der gode muligheder for at finde et lækkert sted. De står ikke særlig tidligt op i Lissabon, men nedenfor er der et par forslag, hvoraf det ene faktisk åbner allerede kl 8. De andre åbner hhv kl 9 og 9.30.

Avokado toast med chili på The Mill

The Mill

The Mill åbner tidligt og er drevet af en portugisisk australier. Stedet ligger lige ud til en lille gade, hvor de karakteristiske sporvogne suser lige forbi det store åbne vindue. De har alt godt på menuen, avokado toast, pandekager, granola skåle, frugt, æg og god stærk kaffe af eget brand. Appelsinjuicen er altid friskpresset og et must, da det smager fuldstændig fantastisk og koster det halve af københavnerpriserne. Du kan hænge ud i timevis her.

Dear breakfast

Dear Breakfast har en hyggelig første sal med et bredt og godt morgenmadsudvalg. Yogurt med lige rækker af frisk frugt linet op, og jeg, der aldrig har fundet særlig glæde ved skemad, faldt over avokado toastbrød med porcheret æg. De har en ting med porcheret æg i Portugal Der er ikke udendørsservering, men førstesalen er lys og luftig og indbyder til at man sidder det længe og planlægger sin færd ud i byen. 

The Brunch Cafe

The brunch café ligger tæt på den store plads ved vandet – Praca do Comercio. Maden er fin og serveringen fin, men interiøret ikke imponerende. Der er kun servering indenfor og der er en ret larmende gade lige udenfor. Vi fik dog noget fint mad og anmeldelserne er gode. Jeg gik denne morgen lidt utraditionelt til værks og bestilte en shakshuka – En tomatret med peberfrugt og endnu engang et porcheret æg akkompagneret af nybagt brød og rødbedehummus

Restauranter i Porto

Guide-til-god-mad-i-lissabon-og-porto dækker også den centrale del af Porto. Det gode ved Porto er at alt ligger yderst centralt, det udfordrende er at alt er mindst lige så op og ned ad bakke som i Lissabon. Der ligger et utal af restauranter ved floden, hvor vi prøvede en enkelt til frokost på Gaia, bredden ved de mange portvins-kældre. Der er alt hvad hjertet begærer.

Reitoria

Reitoria lader til at være enorm populær og har en lille baggård, hvor der stilles op om aftenen. Francesinha, en portugisisk sandwich blev mange gange anbefalet, som en ting, man bør smage i Porto. De lader til at være populære, men jeg fik dog antipasti med salat. Burrata, mortadella med trøfler og stegte grøntsager sirligt rullede. Enormt indbydende. Gaden har mange flere restauranter og er et godt bud på at finde et dejligt måltid. Der igger en del restauranter på samme vej

Solar moinho de vente.

Et traditionelt hus med en restaurant der går langt tilbage. Der er en lille plads på den anden side af gaden med parasoller og ternede duge. Jeg var til et mindre måltid denne aften og fik en tallerken fuld af skinke lavet på grise, der havde levet af agern. Med brød der blev dyppet i olie var dette en super dejlig ret og ledsaget af en vinho verde går du ikke galt i byen.

Solar moinho de vente

Cantinho do Avillez

Cantinho do Avillez er beriget med at være nævnt i MICHELIN Guide’s Point Of View. Den har et frokosttilbud med både en forret eller dessert, hovedret, drikkelse og kaffe til 17 euro. Det er rigtig fint til prisen. Dog må vi erkende, at vi skulle nok have valgt noget andet end bacalhau. Den tørrede saltede torsk på spidskål med brødkrummer var en fin ret, men kræver, man kan lide plukfisk. Forrettens rejer smagte dejligt, men torsken er muligvis en smag man skal tilvænnes for virkelig at elske. Der er ikke udendørsservering men restauranten ligger meget centralt.

Zenith – Morgenmad

Der er flere morgenmadssteder at vælge imellem. I lighed med Lissabon åbner de kl 9-9.30, men enkelte ved stationen har åbent tidligt, så en rejsende kan få sig et nærende måltid inden en evt tidlig togtid. Zenith har udendørsservering og som mange af morgenmadsstederne har de overdådige anretninger med nutella pandekager og æggeretter. Jeg valgte det ukendte tapioka med æg og svampefyld. Det kan jeg fraråde. Kast dig over noget lækker surdejsbrød eller en frugtbowle istedet. Det ligner og smager som flamingokasse, sært knirkende og tørt men absolut uden decideret smag. Do not try that one. Der var igen den lækre friskpressede juice og skøn service, så restauranten som sådan anbefales.

Skulle du selv have nogle gode tips, der bør indgå i en guide til god mad i Lissabon og Porto, så skriv endelig i kommentaren

Én kommentar til “Guide til god mad i Lissabon og Porto!”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *