On the Roks i Torshavn – gå helt i fisk

Roks er Koks søsterrestaurant, der nu er flyttet ind i de gamle huse i centrum af Torshavn. Koks flyttede sine to Michelin stjerner med til Grønland i et par år og Roks holder nu skansen med sin udmærkelse i Michelin guiden. I alle fald måtte vi prøve det. 


Udenfor er det et helt traditionelt sort træhus med græstørv på taget. Indenfor er det hyggeligt istandsat men uformelt og en dejlig atmosfære. Vi havde på forhånd booket bord, hvilket er nødvendigt. Der skal faktisk også betales på forhånd. Det gør lidt ondt på tidspunktet, men føles som en dejlig billig middag, når man forlader selve stedet. 

Vi gik all in på the full experience, man kan også vælge en mindre udgave. 895kr for den store menu og så måtte vinen tilkøbes på dagen. Vi fik først en snack af sprødstegt fiskeskin med urteemulsion. Hertil brød og smør rørt med tang. Man fornemmede nok at havet lå få skridt fra hoveddøren.

Myriade af forretter


Forretterne kom i stride strømme. Hele aftenen skulle vise sig fisk og skaldyrsbaseret. Først sarte jomfruhummere i en bloody mary sauce. De bed lidt fra sig med kløer og tabasco. Ved siden stod en samling dampede blåmuslinger. Hver og een var i sin skal ved at drukne i en citron-peber skum. Vi hjalp dem alle sammen ud af deres knibe og ned i løgnhalsen. Mægtigt stod også to søpindsvin med deres sarte orange kød. Det havde fået lidt salt. Det smagte anderledes og meget bedre end jeg husker det fra muligvis tvivlsomme sushirestauranter.

Næste servering var leverpostej fra en havtaske. Det kan jeg ærligt sige var øen ny oplevelse. Smagte godt, men uden at være en ting, jeg bestiller igen. Tilgengæld var kartoffelvaflerne med røde poppende ørredrogn og creme fraiche skønne. En torsketerrine i en sennepssauce med fermenteret kål udgjorde det varme indslag. Skøn sauce, der utvivlsomt ikke har sparet på fløden. 

leverpostej af havtaskelever

Jeg ved ikke, om vi var på vej til de indledende knæbøjninger for hovedretten for de næste tre retter, men det var som om volumen steg. Stegte loddefisk med tartarsauce og citron. Hele fisk skulle spises med hoved og hale. Jeg lod fiskens ekstremiteter kræsent ligge tilbage, mens jeg bevægede mig over til kartoffel terrinen med hestemusling og søpindsvin. To af mineyndlingsting, kartoffel og musling. Der var forskellige salater tilhørende den enorme proteinmængde


La piece de la resistance kom nu på bordet. En indbagt rødspætte i et stykke fiskeformet butterdej. Følgesvenden var en lille rejecocktail m salat. Lækker og frisk som alt andet.

Mælkebøtteglasering


Vi var nu mætte og godt igennem måltidet. Meeen en lille fastelavnsbolle agtig sag med rabarber, jordbær og vanilleis tog alligevel sin ankomst. Den var glaseret i mælkebøttesirup. Så er der inspiration til forårets gøremål, hvis man har en træls gul græsplæne.

Allersidst sluttede vi af med et stykke chokolade med rooibos-te, og vi kunne trille derfra. En hvid Leflaive Pouilly-Fuissé var den flydende ramme om alle retter. 

Jeg vil ikke alene anbefale, jeg vil sige det er et must at prøve denne restaurant i Torshavn. Der skal bestilles og betales up front, men tag herhen. Hvis du har skaldyrsallergi må jeg nok anbefale et andet sted, ellers afsti afsted. 

4 kommentarer til “On the Roks i Torshavn – gå helt i fisk”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *