Le Gourmand på Værnedamsvej har det fede foie gras menukort

Le Gourmand bød denne aften på noget så sjældent som foie gras smagning. Vi var seks venner afsted. Jeg er klar over denne gudespise deler vandene. Derfor indleder vi med lidt om dyrevelfærd. Generelt har både ænderne og gæssene det godt igennem livet, i hvert fald de fjerkræ, der har lagt liv til det vi smagte. De lever i det fri og går og har det godt. De sidste 9 dage af deres liv bliver de dog stopfodret, hvilket vi godt kan blive enige om, ingenlunde kan være særlig behageligt.

Det er let hermed at affærdige produktet af dyreetiske grunde. Hvis du hører til denne kategori, vil jeg dog håbe, du husker, at overføre samme logik på burgrise, høns, lædervarer, produkter med æg og alle andre elementer i dyreproduktion. Det behøver dog ikke skille os ad. Alle må have deres mening. Vi lader politikken ligge for nu.

Carsten fra Le Gourmand er ikke en mand af få ord. Ja faktisk havde han utallige historier om produkter, franskmænd, kvalitet og passion. Den ene historie afløste den anden. Den første behøvede ikke nødvendigvis at være færdig. Vand, vin, lys og stole blev flyttet rundt i et stort virvar og entusiasmen emmede igennem rummet. Nu var det tid til at smage på varerne.

Foie Gras tour de force tager sit afsæt på Le Gourmand

Første smagsprøve var røget andebrystmed foie gras som den fede smagfulde midte arrangeret på bittert salat. Dertil en glimrende champagne Harlin Cheffert. Vi klappede henrykt i vores små hænder. Denne aften startede hel forrygende. Efterfølgende fik vi et cremet stykke foie gras mi-cuit fra Frontalbat Marzars. Det er åbenbart vores kære Dronnings yndlings foie gras. Den smagte vidunderligt og lidt royal har man da lov at være. Den kom helt ren og nøgen, kun iklædt salt og peber.

En værdig afløser til champagnen blev en pinot gris. Den var noget sødligere. Jeg kan faktisk godt lide champagne til foie gras og er som udgangspunkt ikke til så meget sødt. Denne smagte virkelig godt. Foie gras´en var fastere og dækket med lidt æblekompot og lidt grønt, der nok mere havde betydning for øjet end ganen.

Carsten fortalte os om forskellene på de forskellige typer foie gras. Vi forstod at foie gras i bloc var djævlens værk og var dårlig lever sammensat af forskellige stykker og presset i form. Næhh den sande foie gras var under konceptet ‘entier’. Det dækker over en hel lever, der kunne være marineret i eksempelvis calvados, men bagt i hel tilstand.

Vi kørte på med retterne. Næste omgang var en gås fra Perigord med dadler og lidt sødt kompot på toppen. Igen lige toppet med lidt peber og flagesalt. Jeg mistede muligvis lidt overblikket i historier, vinflasker, typer af fedtlever, men vi fik i hvert fald en gewurztraminer til leveren.

Der er forskel på lever, at du ved det.

Vi lærte, at der er forskel på ande- og gåselever. Gåseleveren kan ikke tåle lys og kan derfor sjældent opbevares på glas. Den bliver simpelthen grå og kedelig. Vi gjorde vores til at minimere hyldetiden for samtlige produkter. Ingen gåselever skulle blive grå og kedelig på vores vagt.

Tre retter tilbage. Endnu et stykke ristet baguette med rigelige mængder gåselever blev sendt i vores retning. Endnu engang toppet med lidt syltetøj. Ikke for meget bare en lille smule. Denne foie gras havde en mærkbar anderledes konsistens og virkede lidt tørrere, måske lidt grynet. Grynet på den fede måde, hvis det giver mening.

Nu kom der en ret ind, som ikke stod på menukortet. en såkaldt mixbox. Det lød lidt som noget man kunne købe på Kinagrillen i en lille papkasse, men dækkede over en skøn dåse, hvor and og gås var blandet. Det var herfra aftenens favorit. Vores afsluttende ret var stegt foie gras, og det var en helt anden blød og sammenhængende oplevelse. Vinen til var en ufiltreret pinot fra Jura, der var blevet høstet så sent, at druerne var tørret helt ind og den havde en klar blommeagtig smag.

Der er foie gras smagning en gang om måneden. Det er et festfyrværkeri af snak, historier og kvalitetsmad. Når aftenen er omme er man mæt og glad og kommer pludselig til at købe sig fattig i alle delikatesserne i butikken. Det er virkelig en lærerig og informativ aften med skøn mad, vine og en kæmpe passion.

Le Gourmand: Værnedamsvej 3A, Frederiksberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *