Cryoterapi eller cryosauna – Koldt barn har mange navne

Det er ingen hemmelighed at jeg er blevet ret begejstret for saunagus med efterfølgende koldt dyp i Dragør havn. Måske af samme årsag og facebooks insisterende algoritme er jeg blevet præsenteret for reklamer for cryoterapi. Reklamerne består altid af en smilende kvinde, der i røg og damp står i en stor metaldåse, og lader kuldens livgivende egenskaber stramme hende op og lindre eventuelle smerter.

Jeg lider heldigvis ikke af smerter i det daglige, men lidt opstramning og kollagenproduktion kan man vel altid bruge. Desuden blev jeg lovet et endorfin rush, og dét kan man da i sandhed altid bruge. Jeg gav efter for facebook og bookede en tid til cryoterapi Hørsholm hos La Concordia by Michele.

Timeprisen tør jeg slet ikke beregne, men for 399 kr får man 3 minutter. Det lyder ikke umiddelbart af meget, men når man står der, er det mere end rigeligt. Jeg fik en lang og fin forklaring, da jeg ankom. Det var et fint sted med omklædning på førstesalen. I virkeligheden foregår behandlingen iført intet andet end forede sutsko. Det er i sig selv et ømt syn, men man er dog iklædt en badekåbe på vejen hen til metaldåsen.

Minus 140 grader

Cryoterapi- maskinen startes op og bruger lige et par minutter om at nå de minus 140 grader. Jeg stillede mig ind i mine brune sutsko og lod pust af helt utrolig kold luft omslutte mig. Første pust var helt bestemt en oplevelse, der fik benene til at vakle lidt, men af en helt anden karakter end gyset i Dragør havn. Efter et minut kunne jeg mærke det prikke besynderligt på baller og lår. Jeg fik at vide, at det kaldte de ‘diamanter’, og det betød bare det virkede.

Efter de 3 minutter slukkede metaldåsen, og jeg blev lukket ud i varmen igen. Nu var jeg meget spændt på hvordan resten af dagen ville udfolde sig. Ærligt vil jeg sige, at jeg ikke følte nogen speciel forskel. Det, jeg opnår i guzen, består mestensdels af den meditative ro, man opnår i saunaen. Cryoterapiens endorfiner blev muligvis sluppet løst. Jeg synes dog faktisk lidt oplevelsen mindede lidt om at køre på cykel hjem i regnvejr og vinterkulde, og derefter tø op med en kop te i sofaen.

Det hele går så hurtigt, at der ikke er nogen specielt ro forbundet med oplevelsen. Jeg fik dog en utrolig fin behandling og en glad og informativ betjening af Vibeke. Jeg er muligvis den skeptiske type, men jeg synes der var flere punker i forklaringen, der ikke gave mening, og som virkede modstridende. Jeg kunne godt tænke mig at se noget videnskabelig dokumentation på området, men er glad for at have prøvet. Jeg har jo kun prøvet det een gang – det kan være man skal have flere gange for at opnå en virkning. Men jeg har heldigvis en tid til guzen senere idag.

Lad mig vide i kommentarfeltet, hvis du har haft god held med virkningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *