Gadens Stemmer – en fascinerende fortælling fra Vesterbro

Det regnede en smule, og jeg med en veninde var en utrolig lille gruppe på 2 troppet op for at høre ”Gadens stemmer” i form af Jens, en tidligere hjemløs og misbruger, fortælle om sit liv på Vesterbro.

I en stadig coronapræget verden er det faktisk en kulturel aktivitet, der er åben. Det var virkelig en fin oplevelse. Jens havde idag fået siv liv på rette køl i form af at være clean fra ryge-kokain, havde lejlighed og studerede HF enkeltfag. En utrolig rar slutning på en lang og ret hård men meget personlig fortælling.

Egentlig var hans fortælling meget centreret om misbrug. Misbrug af alverdens ting : spil, hash, alkohol, kokain og sikkert alt mulig andet. Vi gik fra Vesterbro Torv til Saxoparken, hvor hashhandelen foregik nedenfor hans pokerklub, som var kilden til hurtige penge – og hurtige lån. Selvom Vesterbro jo nu 25 år senere står lidt mere nystrøget sad der stadig en hjemløs på bænken ovre i hjørnet. Han fortalte, om hvordan kokainen holdt sit indtog, og han ejendele holdt sit udtog fra den lejlighed han ellers boede i med en kæreste.

Med gadens stemmer rundt på Vesterbro

Det tog os forbi Mændenes hjem. Man sover i 6 mands værelser og er tilsyneladende ret heldig, hvis man får en seng. Særlig heldig, hvis den whisky man har gemt under hovedpuden også forbliver der til om morgenen. Vi kom også forbi Netværket, et hotel for hjemløse og egentlige turister også. Et værested drevet hovedsageligt af frivillige med uhørt overskud til også at fokusere på økologisk mad. Han fortalte om livet indenfor disse herberg, og specielt festligt lød det ikke.

Et af de sidste stop var Vesterbros hjerte, hvor vi rundede selvmordsforsøg. Vi rundede også et utal af behandlingsophold og et hospitalsvæsen, der ikke helt er gearet til den udsatte del af samfundet. Mange spørgsmål var oppe at vende såsom  ”er det bare din egen skyld?” og ”kan du ikke bare holde op?”. Det var dog ikke spørgsmål vi stillede, men som man kunne høre det etablerede system havde stillet.

Det var virkelig en fin tur. Der er mange forskellige guider, hver fortæller helt personligt om deres historie. De relaterer den til steder rundt om i byen. Der er både ture på Nørrebro, Indre by og som her Vesterbro. Jeg skal på ingen måde blive hellig. Ej heller har tænkt mig af affærdige jordisk gods. Man står der i sin varme dynefrakke, som jeg egentlig har bestemt mig for smides ud fremfor renses, med sin iPhone 8, som jeg egentlig tænkte burde være en iPhone 10, visakort, potentiel kassekredit og et total priviligeret liv. Man står også med følelse af, at det faktisk kun er timing, et antal dårlige valg samt familiemæssige og sociale forhold, der muligvis adskiller én selv fra at kunne have stået der. Jeg anbefaler en tur med Gadens stemmer til fulde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *