Online chokoladesmagning er det nye mørkebrune

Vi var blevet inviteret til en privat online chokoladesmagning af Dorte Haugaard Rasmussen som repræsentant for Mark Hermann Chokolade i Søborg, men også en personlig veninde. Meget professionelt var der sendt materiale ud i forvejen og en æske fuld af små chokoladefirkanter i poser med labels og tegninger. Der var ikke sået stor tvivl om, at dette ikke var en promotion for Marabou eller Marsbar eller for den sags skyld Callebaut chokolade. Børneslaver og fældning af regnskov blev nævnt, og vi var med på at dette drejede sig om Original Beans. Ordene i fokus er gennemsigtighed i forhold til oprindelse og håndtering, projekter for bæredygtighed og ordentlige forhold både for bønderne og chokoladen.

Vi var måske 10-15 deltagere og Dorte forklarede om forholdene omkring chokoladeproduktionen og ingredienserne. Vi lærte hurtigt også, at palmeolie, raffineret sukker og lechitin var fyord. For at sætte en referenceramme op blev vi først med vilje præsenteret for nogle små frygtelige hvide chokolade knapper fra Odense marcipan. Nu er hvid chokolade ikke lige præcis min yndlings”chokolade”. Det er faktisk ikke noget jeg tænker er chokolade i det hele taget. Den efterlod et ret klistret lag i munden og var hvinende sød. Som hurtig modvægt kastede vi os over original beans hvide chokolade for at opleve forskellen, når der ikke var tilsat lechitin og alt mulig andet bindemiddel.

Noter og smagehjul i forbindelse med chokoladesmagning

Vi gennemgik de enkelte chokolader og sad med kyndig mine og blikket på smagehjulet for at genkende os noterne. Der var forskellige florale noter, karamel, nødder, syrlighed og frugt. Jeg har godt nok læst til sommelier, men man skal lige ind i en anden verden, når chokoladens noter skal beskrives. Det kan i hvert fad gøres ligeså kompliceret. Der er ligeså mange håndtag at skrue på fra bønnesort, til fermentering, jordbund og ingredienser.

Vi gik fra de lave kakaoprocenter og sædvanligvis. når jeg når 70%, begynder jeg at nyse. Vi skulle 9 chokolader ind og ramme en 75%, inden jeg fik nyseflip. Da vi nåede 85% og 100% må jeg erkende jeg stod af. De blev bitre, sure og støvede. Det kan jo ske for selv den bedste. Vinderen blev fra min stol en delt førsteplads mellem Esmeraldas dark 65% fra Ækvador og Beni Wild fra Bolivia på 66%.

Vi var omkring Sydamerika og dykkede ned flere steder i Østafrika. Der er et potentielt problem med at elefanterne godt kan finde på at trampe lidt i markerne. Elefanter er tilsyneladende superbange for bier, så der var sat bistader op som et levende hegn rundt om markerne. De stakkels elefanter måtte se forgæves efter en god kakaobønne. Det var ikke et problem for os i dag. Vi stiftede mange gode bekendtskaber med områder og bønner i løbet af dagen.

Jeg blev efterladt mig en skøn oplevelse. Det her var arrangeret i privat regi. Skulle du dog få chancen for at få en chokoladesmagning med Dorte, så spring til – alternativt kan du købe hos Mark Hermann i Søborg. En helt ny hjemmeside, hvor man også kan sende en fin gaveæske til en god ven!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *