Et peak ind i dronningens private gemakker på Fredensborg slot

Man skal være en tålmodig sjæl som Dronning på Fredensborg slot. Fra tidlig morgen til sen aften drøner undersåtterne rundt på første sal og kigger på interiøret. Der var blevet bestilt billetter til rundvisning på Fredensborg slot til vores lille gruppe. Først en lille time rundt på slottet og en lille time rundt i den inderste del af haven, som normalt er lukket af.

Guiden Eigil forsynede os med fine facts om kongerækken både de syndige eskapader, de vundne slag og ikke mindst de tabte. Årstal føg os om ørene, mens vi kiggede i de relativt små men overdådige rum. Lad mig sige, at ingen er gået ned på guldornamenter og stukarbejde på Fredensborg. Der var kæmpe malerier overalt – ikke mindst i loftet. Alle værelser har et navn eksempelvis “Det gule Værelse” eller “kineserværelset”, og det er en ting, jeg tænker at kopiere. TV-stuen og soveværelset virker ordinært nu, hvor “Morgenopstandelsesværelset” har en helt anden klang. Jeg vil nok holde lidt igen med porcelænshestene, men silketapet kan nu noget meget eksklusivt. Man måtte desværre ikke tage billeder.

View from køkkenhaven

Udenfor Fredensborg slot

Da vi blev ekskorteret udenfor blev vi taget imod af en ny guide. Hun ledte os til årstidernes have med planter, der i blomstringen matchede årstiden i deres tildelte firkant. Der var den private terrasse med udsigt til marmorhaven med et væld af udskårne marmor figurer. Der lå ‘menageriet’ – en lille ø omkrandset af en lille voldgrav. Det er stedet, hvor man holder sin lille zoologiske have, når man bor på et slot. Det er dog udskiftet med en million flotte roser nu, men husede tidligere bjørne, ulve og andre vilde dyr.

Vi blev guidet videre gennem en allé af rosenbuske med køkkenhave og urtebede på hver sin side. Der var lidt tid til at kigge for os selv, og man kunne vælge mellem salat eller kål siden. Jeg bekendte mig til kålen og var vidne til en utrolig barok-beplantning af netop kål. 5 fuldstidsgartnere sørgede for pasning af de fineste rektangler med urter, blomster og biodiversitet.

Til sidst besøgte vi orangeriet med citrustræer og alverdens velduftende planter og blomster. Vi passerede aftægtsboligerne, hvor det er muligt at ansøge om en retræte-lejlighed. Møbelpolsteren, der havde aftjent 40 år på Fredensborg slot, havde netop fået en sådan lejlighed. Jeg kan godt dermed regne ud, at man skal til at i gang, hvis det er der man påtænker at bruge sin alderdom.

Omvisningen kostede 100 kr, hvilket var et fund og kan bestilles her. Der er kun omvisning i juli måned, så det er med at udnytte det nu. Det er en interessant oplevelse, og man får endnu en chance for at støve sin lidt anløbne kongerækkeviden lidt af igen. Når man har været rundt kan man passende spise frokost i Skipperhuset – anmeldt under “Mad og drikke” her i bloggen. Enjoy!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *