Jah Izakaya huser en japansk restaurant, der faktisk har ganske autentiske vibes på Gasværksvej. Jeg har haft længere ophold i Japan og har bestemt været på min del af izakaya´er. Izakaya henviser egentlig til en butik, der sælger sake. Konceptet går da også ud på, at man får en utrolig kold fadøl af den slags, hvor glasset er kølet i fryseren og øllen danner små kulde-krystaller, og der er bestemt også mulighed for sake. På trods af min japanofile tilgang til livet har sake aldrig rigtig vundet mig over. Andre drikkevarer er tilgængelige, men det er nu engang mon favorite of choice. Maden er japanske tapas. Små retter både varme og kolde, som man deler og sidder og hapser lidt af til man er mæt og glad.
Allerede ude fra gaden kunne vi se, vi var kommet til det rigtige sted. De røde papirlamper var sat op i lange rækker i restauranten og i vinduet. Som altid er der stuvende fuldt, selvom det er tirsdag. Straks går vi i gang med de japanske navne dog med de danske forklaringer. Tanken er, at man vælger 3-5 retter pr mand og deler. Vi valgte 6 retter og nogle edamamebønner til at begynde festen med. Jeg måtte også skylle ned med en fadøl, der er brygget i samarbejde med Beer Here og Penyllan Bryggeri fra Tejn på Bornholm.
3-5 retter hver
Rækken af retter, der skulle kæmpe om pladsen på vores lille bord blev sat i gang. Først kom der edamamebønner. De smager jo altid skønt til en øl, men her må vores izakaya lige steppe op. De var bare hevet op på en kagetallerken ud af en optøet frostpose. Som minimum kunne de være blevet varmet og drysset med salt til 40 kr. Vi er oppe på 2 kr pr bønne her. Det kan jeg gøre bedre selv i Føtex køledisk.
Men heldigvis gjorde gyozaerne sin entre. De er svære at komme udenom, når de ligger der på menukortet og lover crispy velsmag dyppet i soya, eddike og sesamolie. Næste ret, der i sandhed også var inkarnationen af comfort food var kani korokke – krabbe kroketter. Egentlig er det en tyk bechamelsauce med krabbekød paneret med panko og et dyb i ønskebrønden. Menukortet siger friteret, hvilket lyder meget mere raffineret. Det smager eminint og én eller to er rigeligt.
Næste ret var Omosubi. Det er egentlig en lidt sær ret, da jeg kender den som onigiri og som er en udpræget madpakketing eller quick fix fra en seven eleven. Det er en trekantet bolle af ris med et indre af fisk eller andre rester fra middagsmaden. Her var der fyld af laks og ørredrogn. Den smagte fint med ikke særlig interessant.
Tofu, Kylling og risboller
Det den næste ret var tilgengæld– Tofu i dashi (agedashi tofu). Superblød silketofu, hvor spisepinds-færdighederne kommer til at stå sin prøve. For de af jer, der ikke har kæmpet mod tofu med et sæt spisepinde, kan prøve at øve sig på at spise kagecreme med pinde.
Kyllinge-nuggets japanese style (karaage tori) blev sat foran os. Crunchy on the outside moist on the inside. Super lækkert og ren fedt og protein, whats not to like. Jeg er sikker på det opbygger muskler. Ellers sluttede vi af med et stykke marineret helleflynder og var faktisk propmætte på det tidspunkt. Det blev til tre retter hver plus de undværlige edamamebønner.
Hele herligheden beløb sig til ca 850 kr. Jeg synes det er pengene værd. Stedet er hyggelig og maden er super autentisk. Risboller og edamame ryger ikke i indkøbskurven til en anden gang, men jeg kunne godt lige spise en gyoza eller krabbe krokette igen. Jeg skal helt sikkert afsted igen, så tag herhen og tag mig med.
Jah Izakaya: Gasværkvejsvej 21, Vesterbro