Tre smukke japanske film – Filmstriben midt i en Corona tid.

Det er jo fint at have en blog, der drejer sig primært om oplevelser, når vi er under lock down. Det vildeste, der er sket de sidste dage, er gåtur og afvaskning af køkkenskabe. Mit Netflix behov er til fulde dækket, og jeg kan dårligt finde mere jeg orker at se. Så kastede jeg mig over Filmstriben. Down side er, at du kun har tre film om måneden, men til gengæld finder jeg en række japanske film. Jeg elsker japanske film. Udover de giver mig en gensynsglæde med både sprog, kultur og boligindretning, så er de skåret over en anden læst end de amerikanske film.

Nøje trænet i Amerikanske film kan de fleste spotte hvem, der overlever, hvem der kommer til at danne par med hvem. Altsammen bare udfra scenerne nogenlunde, hvor langt vi er inde i filmen. Det kan man ikke i de japanske film. De ender ikke nødvendigvis lykkeligt, og de er ikke bange for at dvæle ved detaljen. Læs indimellem skal man lige have tålmodigheden skærpet lidt. De kan indeholde vanvittig brug af blod, vold og sex i en grad, der vil få Hollywood til at rødme. De tager i det hele taget temaer op, som man sjældent gør i vestlige film.

Jeg vil starte med at anbefale tre film, for det passer lige med hvad du kan låne på en måned. Det er hhv Shoplifters, Departures, og Månen over kirsebærtræerne.

Filmstriben: Shoplifters

Shoplifters har vundet guldpalmer og temaet drejer sig om, hvad er det der udgør en familie. En broget fattig familie, der lever af at stjæle i butikker, men med hjertet på rette sted. De vinder virkelig vores sympati.

Månen over Kirsebærtræerne

Månen over kirsebærtræerne  hedder på japansk ”sød bønnepasta – an”. Der kan jeg se, hvordan dansk marketing har valgt en lidt anden løsning til titlen, noget mere romantisk, men den passer faktisk fint til filmen. Vi følger en mand, der arbejder i en butik, der sælger dorayaki, som er pandekager med fyld af sødet bønnemos. Han får en relation til en ældre gammel dame, som udover at kende hemmeligheden på den virkelig gode bønnemos, lærer ham lidt om livet.

Departures

Departures har egentlig lidt et tema, der også handler om forholdet til sit eget liv. En cellist må flytte tilbage til sin gamle landsby og varetage et job som bedemand. Han tror fejlagtigt, han har søgt job i rejsebranchen fordi, det drejer sig on noget med departures. Bedemand er et job, som ingen prestige har. Alle har dog brug for det på et tidspunkt og vores helt begynder at perfektionere ritualerne.

Jeg er klar over at ingen af disse beskrivelser vil udløse seerstorm, men spring to afsnit af Vikings over (det kan sagtens lade sig gøre i sæson 6 i øvrigt)  og se én eller flere af disse film i stedet. De er virkelig fine. Der er masse af andre, men de kan jo komme om en måned, når der kommer tre nye klip på Filmstriben.

Du skal have digitalt lånerkort til biblioteket for at låne på filmstriben, men det kan du bare oprette på bibliotekets hjemmeside med NemID. 楽しんでください

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *