Tikko og gopler ældes baglæns med Nicklas Brendborg

Jeg køber tit billet til et foredrag gennem foredragsudbyderen Tikko. For god ordens skyld skal det nævnes jeg hverken har aktier eller sponsorater i foretagenet. Dette foredrag foregik i Ålborg, men Nicklas Brendborg turnerer over hele landet med sin bog “Gopler ældes baglæns”. Han får formidlet kompliceret videnskab om aldringsprocesser i meget pædagogiske vendinger, så man lidt føler, at sådan en postdoc kunne man da godt selv lige fabrikere.

Et hurtigt check af mine tidligere videnskabelige meritter får mig hurtigt tilbage til den realistiske verden. Titlen henviser til en lille gopel på størrelse med en lillefingernegl. Den svømmer glad rundt i havet og ældes, som alle os andre, men hvis den udsættes for stress går den pludselig i barndom, og så starter den forfra.

Sauna og løbeture

Faktisk konstaterede han, at stress ligeledes hos mennesker bevirker, at vi lever længere, fordi kroppen restituerer og bliver stærkere end før. Stress skal ses som motion, sauna og let besvær. Det er ikke klinisk stress. Det kaldes hormese. Min nyfundne interesse i vinterbadning ville jeg også mene var stressende for kroppen, men det var vist ikke endegyldigt bevist. Han mente dog, at studiematerialet var øget betragteligt efter enhver københavner med respekt for sig selv efterhånden hopper i de kolde bølger.

Han konstaterede også, at indenfor dyreracer er det de små dyr, der ofte lever længst. Pekingseren lever længere end Grand Danoisen, og ponyen overhaler hesten i livstid. Den interesserede lytter vil sætte spørgsmålstegn ved mennesket og påstanden lød, at det også gjaldt her. Kvinden lever længere end manden og lave folk lever længere end høje folk. Se her er nogle facts, jeg mener passer ind i mit 163 cm høje kram. Man kan åbenbart ikke få både i pose og sæk. Enten er der meget væksthormon på spil, eller også har cellernes skraldemænd gode mulighed for at vedligeholde cellerne. You can’t have both.

5 råd til et længere liv

Faktisk satte Nicklas lige 5 punkter op, som man passende kunne efterleve, hvis man ville leve længst muligt.

Punkt nummer 1, hold igen med kalorierne, er jeg ikke sikker på jeg har lyst til at følge for lang tid ad gangen. Tilgengæld må 80 år føles som mindst 110, hvis man aldrig rigtig er mæt. Bliv bloddoner…hmm. Der er noget i gammel blod, der gør man ældes og studier indenfor bloddonere, viser at jo hyppigere man donerer jo længere lever man faktisk. jeg antager der er en grænse et sted. Undgå ensomhed – se her er der da et punkt, men gider følge.

Tandtråden handler om, at bakterier i munden er noget værre noget og kan være katalysator for alle mulige sygdomme. Hvis du på nogen måde kan klare dig igennem, så lev 10 år mere, for der er alt mulig forskning igang på området. Der er stor chance for at der indenfor 10 år kommer en form for behandling mod aldring. Det bliver her, jeg lægger mine chips – jeg satser på at leve mindst 10 år længere.

Jeg yder jo selvsagt ikke forskningen retfærdighed i min ovenstående gengivelse, men det var blandt andet nogle af de pointer, jeg tog med mig. Jeg synes, du selv skal høre foredraget “Gopler ældes baglæns” eller læse bogen. Nicklas Brendorg er 26 år gammel og virker lidt som det næste populære stjerneskud indenfor formidling af videnskab.

Én kommentar til “Tikko og gopler ældes baglæns med Nicklas Brendborg”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *