Regan Vest. Koldkrigsmuseet – ikke præsidenten

Gange til de to underjordiske ringe, der udgør Regan Vest

Regan Vest har været en indtil nu velbevaret hemmelighed. Den ligger ved Skørping nær Rebild i Jylland og er netop i foråret 2023 åbent som museum fra den kolde krigs tid. Du skal helt sikkert bestille billetter forud, men så venter der også en guidet tur, som er superinteressant. Vær hurtig ved tasterne, når billetterne slippes fri, for de går hurtigere, end jeg kan nå at ødelægge en sodoku.

Regan Vest og koldkrig leder uomtvisteligt tankerne hen på en vis amerikansk præsident. Det er ikke umiddelbart, det svar, der ledes efter. Regan er en forkortelse for “Regerings-anlæg”. Anlægget er et civilt anlæg og ikke militært, der blev anlagt, da Cuba-krisen begyndte at tage folks nattesøvn. Det stod færdigt i 1965.

Tilblivelsen af anlægget

Hele tilblivelsen af anlægget var hemmeligere, end mit årlige madbudget. De besluttede at bygge et anlæg i en bakke fuld af kridt, som skulle kunne modstå atomangreb, og hvor regeringen og kongemagten kunne lede landet i tilfælde af krig. Det er uvist hvor mange der ville være tilbage at lede, men vi går med tanken. Der blev gravet en 300 m tunnel ind i bakken, så anlægget dermed lå 60 meter under jorden. I tilblivelsen måtte adskillige røgslør lægges ud og tavshedspligtdokumenter underskrives.

Farve-koordinerede skilte, så man kan orientere sig i bunkerens to ringes to etager

Hele forsiden af bunkeren ligger fuldstændig anonymt hen, som en undseelige modbegroet dør i bakken, men der foregår i sandhed alt muligt bag denne lukkede grå bunker-dør. Anlægget er forberedt til at 349 personer kan leve der i hvert fald 30 dage i tilfælde af atomkrig.

The chosen ones

200 af de 349 personer er VIP´er. Den VIP status er helt uglamourøst spredt ud på folk fra de forskellige ministerier, pressen og ikke mindst kongehuset. De resterende folk er fordelt på dem, der skulle sørge for livsnødvendige ting, som ilt, varme, infrastruktur, lægelig behandling og ikke mindst kaffe. Der var overraskende nok også små 20 mennesker fra pressen. Umiddelbart er folk udvalgt på forhånd og har sagt ja uden deres omgangskreds nødvendigvis ved det. Jeg kan fraråde at Thomas Treo er een af dem, såfremt vi skal bevare en nogenlunde tro på fremtiden efter dommedagsscenariet.

Majestætens sovegemakker

Derudover var der en del sundhedspersonale involveret også. Efter ganske mange øvelser viste det sig, at det ikke var de store lårbensbrud og blindtarmsoperationer, som lægerne skulle assistere med. Derimod blev en del psykiatere bragt i spil, for det var mere den mentale del, der var udfordret. Det tænker jeg giver ganske god mening.

Maskinmesterboligen

De personer, som var udvalgt til at være med i Regan Vest måtte i tilfælde af krig tage fra deres familier. Det galdt også over-maskinmesteren, som boede med sin familie i et helt almindeligt parcelhus lige ved siden af indgangen. Man kan se maskinmesterboligen, der er efterladt som den stod i 80´erne, og man vil glædes ved gensynet af det gamle pigeværelse, køkkenet, spisestuen og muligheden for at tage lidt selfies, der bliver udstillet over kaffebordet.

Maskinmesterboligen, bygget specifikt til anlægget

Alle planerne, der skal eksekveres i forbindelse med en atomkrig, ligger fortsat i nogle skuffer. Man har dog lukket ned for øvelser og vedligehold i 2003 og anlægget blev endeligt lukket i 2012. Men indtil da har der været et utal af øvelser, bl.a. evakuering, som foregik i en lille metal-raket udseende tingest, der skulle gennem en luftskakt 60 meter op.

Der var fine muligheder for, at den anordning sad fast. Der rapporteres fra plejehjem i området, at gamle folk med demens har “talt over sig” i forhold til, hvad de har oplevet i bunkeren. Så helt utraumatisk har det ikke været at være med på øvelserne. Særligt hvis man sad fast.

Book en billet!

Det er en virkelig interessant oplevelse at se Regan Vest. Hvem vidste det lå der? Det foregår altid med guide, og vores guide var virkelig informativ. Der slippes billetter fri lidt ad gangen, så sid klar ved tasterne. De koster 270 kr pr person, og det kan synes dyrt for en stor sammenbragt familie, men jeg ville klart vælge det over en tur i Djurs sommerland.

Museet i forbindelse med bunkeren

Nu hedder det jo Regan Vest…Det indikerer jo lidt, at der ligger et tilsvarende Regan Øst. Lokationen skulle efter bedste vandrørssnak være i Nordsjælland, men forhåbentlig åbnes det op snart, fordi der slet ikke vil være brug for atomkrigsbunkere i en fremtid, hvor enhjørningene slippes fri, og vi blændes af regnbuer på daglig basis.

Koldkrigsmuseet Regan Vest: Røde Møllevej 26, Skørping

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *