Okonomiyaki, kan laves i et utal af variationer med familie og venner samlet om et bord og med en stegeplade i midten. Man braser og steger sig selv gennem måltidet, mens man drikker store kolde kirin øl til.
”Okonomiyaki” betyder frit oversat noget så besnærende som ”stegt til din smag”. Når man spørger en japaner, hvad det er, vil han helt sikkert forklare det med at sige ”japanese pizza” og lade det være 100% definerede for retten. I virkeligheden er det mere en blanding mellem en pandekage og en omelet med fyld. Det er ofte en ret, man får på restaurant, hvor man selv står for tilberedningen ved en stor opvarmet metalplade midt på bordet. Skåle med dejen tilsat alt muligt fyld kommer på bordet, og man sørger selv for at stege og vende ”pandekagen”. Det vil jeg sige kræver et frygtløst, hurtigt håndelag, mens man med to spartler vipper ”pandekagen” rundt. Hvis man laver den hjemme uden større publikum vil man ofte bare vende den over på en tallerken og lade den glide ned på panden. Mindre spektakulært, men mere sikkert.
Opskrift på Okonomiyaki:
Dej:
- 4 æg
- 2 spsk. soja
- 200 g mel
- 3 dl vand (eller bouillon/dashi)
Fyld:
- 200 gr spidskål samt evt gulerødder, porre, forårsløg, bønnespirer
- 50 – 75 gr bacon eller parmaskinke (skal ikke blandes i dejen)
Topping:
Mayonnaise i striber – gerne den gode japanske Kewpie
Okonomiyaki sauce, som kan købes på nettet, i den kinesiske købmand, eller laves selv efter opskrift på google)
Evt Katsuo boshi (tørrede tun flager)
Evt Nori (tørret tang)
Grøntsager skæres i meget tynde strimler/stykker og vendes i dejen.
Steg pandekagerne ved middel varme til de er gyldne og dejen har sat sig. Læg et par skiver bacon eller parmaskive ovenpå pandelagen inden den vendes og steger med på den anden side. Du bestemmer selv, hvor store du vil lave hver pandekage. Pandekagen dekoreres med mayonnaise og sauce i striber.