Forslag til forrygende forlænget weekend i Bratislava

Jeg fandt en meget billig flybillet og en helt fri weekend og kombinerede de to ting. Resultatet blev en forlænget weekend i Bratislava. Jeg havde booket mig en Airbnb i den gamle bydel, og den lå perfekt centralt. Jeg ankom fredag sent og skulle først igennem det sædvanlige omvendte escape room for at komme ind til selve lejligheden, som fremstod med rå midten men bemalet med blomster og et kæmpe smilende kvindeansigt i stuen.

Morgenmaden blev nøje overvejet. Det var allerede over 30 grader fra morgenstuden, men min yderst instagramable morgenmad blev indtaget på Panenská kaviareň lige udenfor centrum. Vi sad alle med mobilerne fremme og fotograferede lodret ned i vores surbrød med avokado.

Morgenmad på Panenská kaviareň

Den gamle by

Gik ind i den gamle by. Jeg skar mig gennem de initielle souvenirbutikker, kun en enkelt magnet hængte ved. Super hyggelig og wiensk-udseende bydel. Wien er kun 50 km væk. Sjove små statuer er gemt forskellige steder i byen. Cumil er eksempelvis mand, der kommer op af kloakken, en anden statue letter på hatten og den sidste paparazzi fotograferer turisterne. Her laver jeg en Jeppe Nyboe for journalistisk uredelighed, for statuen er i skrivende stund nedtaget. Den er dog midlertidigt flyttet til UFO tårnet, hvor jeg opdagede, han hængte ud i baren.


Jeg styrede mod udsigttårnet i ‘ufo’. Det er 95 m oppe og med fin udsigt til Bratislava, der er en imponerende lille hovedstad med udsigt til Østrig og Tjekkiet. det blev bygget af kommunisterne men kun til politiske spidser, da man frygtede pøblen ville få smag for det søde liv i Wien, hvis de kunne se så langt. Umiddelbart giver det ingen mening, da slottet ligger ligeså højt.

Længere nede ad floden lå et bryggeri-skib. Dunajsky pivovar. Altså et flydende bryggeri med udskænkning på dækket med udsyn til slottet og de overdimensionerede hotelbåde på den anden side af den schöne grünen night blaue Donau.

Priden kommer til byen

Tilbage til middelalderbyen over en anden bro gik jeg ind i priden. Festlige folk i regnbuer akkompagneret af George Michael-sange fra alle epoker. Jeg gik med og prøvede at blende ind i Bratislava bears, men drejede af da min free walking tour skulle begynde.

Her fik vi alt mulig information og historier og alt var mere end det jeg i forvejen vidste om Slovakiet, som var reelt intet. Gennem byen, hvor kanonkugler sad fast i husene som minde om Napoleons fejlslagne forsøg på erobring (og man slap for skat hvis Napoleon havde skadet ens hus, så nogle skyndte sig lige selv at sætte en fast). Røde balloner blev delt ud og det så hyggeligt ud, men stammede desværre fra en ussel bevægelse, der modsatte sig priden.

Fordømmende nonner

Vi så slottet og udsigten og hørte om maden. Ikke overraskende har vi at gøre med kartoffel, hvori der er moset kartoffel, løg, ost og bacon.

Det lokale cuisine

Til aften kastede jeg mig over en restaurant (Flagship), der blev anbefalet, og som var bygget i et gammelt kloster/kirke  og specialiserede sig i slovakisk traditionel mad. Det var udenfor det værste turisthelvede. Jeg fik bestilt en hvidløgssuppe i brødtallerken. Den kunne virke intimiderende, men den var altså mild og god. Jeg er ikke sikker på min morgenånde ville være tilsvarende.

Hovedretten var kartoffeldumplings fyldt med gedeost, kartoffel og bacon med creme fraiche og dild. Virkelig velsmagende, men når grøntsagerne i måltidet er hvidløg og dild ligger det lidt tungt. Et måltid der nok kunne tage pusten fra de fleste. Jeg var så mæt, at jeg måtte droppe de hjemmelavede fladkager med gåsefedt.

Devin slot

Enjoy bistro fik æren af at sørge for min morgenmad knap så instagramable som dagen før, men lad os kalde det nærende. Fandt bus nr 29 til Devin slot ca 10 km ude forbi byen hvor Donau og Morava floden mødes. Slottet er fra 1200 tallet og selvsagt i ruiner. Ca 1 km fra busstoppet og op af lille bjerg. Det var nu ikke alt for strabadserende og en smuk udsigt. Høj sol, bjerge og forfriskende vind. En lille kirkegård lå ved foden af slottet. Vist ikke en del af attraktionen men man måtte jo lige som altid tage en tur.

Tilbage i byen var det tid til søndagsmesse og en tur rundt i St Martins katedral og op ad Kapitulska gade. Den ældste gade og bemærkelsesværdigt friholdt for tingel tangel. ‘Five point’ lavede en aldeles ulokal pokepowl til frokost. Jeg lugtede nok fortsat af hvidløg. Checkede sightseeing-listen, og tænkte jeg var ved at være i bund. Den blå kirke kunne lige få besøg. De lå lidt udenfor centrum og var smuk lyseblå bemalet med prikker langs dørene.

Derefter slog det mig, at jeg selvfølgelig skulle have lavet billige negle. Drønede ind til en kineser, der med en effektivitet lignende de kommunistiske opførelse af boligkomplekser blev der lige lagt 7-8 lag på og vupti mig ud af døren. Den var endda pænt og holder tre uger (lidt som boligkomplekserne). Vi fik forklaret om boligkomplekserne, vi kunne se fra slottet, at de var Europas eller i hvert fald Slovakiets største. De var opført i ren beton af kommunismen, det ikke havde øje for det æstetiske. De beboes stadig og er både blevet malet og har fået grønne områder og legepladser etableret.

Slavin

Sidste stop på min seværdighedsvej var Slavin. Monumentet over faldne russere, der befriede Slovakiet i 45. Jeg ved ikke lige, om det var fra asken i ilden, men disse døde unge mænd har givetvis ikke haft noget at skulle have sagt. Jeg skulle opdage at der er mere end 300 trin op og man skal være mere end begejstret for bakker, trapper og ww2 for at tænke dette som et must i 36 grader. Men man kan jo altid finde en pivovar med kolde øl tilbage i byen.

‘Summervibes’ fra Be unorthodox ølbar

Jeg har samlet de ting, som jeg nåede at se her nedenfor. Jeg vil umiddelbart mene, at to dage er ganske fint. Man kan evt kombinere turen med at tage til Budapest eller Wien.

Liste af seværdigheder:

Gamle by

Diverse statuer – der er en del ‘berømte’

Skt Martins katedral

Kapitulska gade

Free walking tour (guru walks) 2,5 time

Slottet

UFO udsigtspunkt og evt restaurant/bar

Bryggeribåd – Dunajsky pivovar

Blue Church

Slavin – ww2 mindesmærke

Devin castle – 10 km udenfor byen

Spisesteder:

Le Papillon

Five points cafe

No9

Enjoy Bistro

Flagship

Panenská kaviareň

Be unorthodox specialølssted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *