En rejseberetning fra smukke Sri Lanka

Træt igennem marv og ben ankom vi til hotellet på Sri Lanka. Det var 30 grader og mine 100 denier gennemstrikkede nylonstrømper med ovenpå trukne højblå flysokker gjorde sig bedre ved en lavere temperatur. Heldigvis var der strand og pool, og vi bemægtigede os en solseng og faldt i søvn. Drinks og grillet hummer på stranden i solnedgangen (over vand!). Vores guide ville sørge for bådtur dagen efter, og vi skulle sådan set ikke holdes ansvarlige for andet end at stå parat kl 9.30!

Dejlig nats søvn og efter morgenmaden stod den på fugle safari. Jeg er og bliver en klovn til at genkende Wild life fra båd. En varan kan stirre mig lige i bærret, uden jeg kan se den, og guiden har set den på 500 m afstand. Vi så sort og hvid kingfisher, der åbenbart er meget sjældnere end sin kongeblå fætter. Frokosten bestående af diverse ‘deviled’ stuff smagte dejligt og en del mere krydret en Kerala køkkenet i Sydindien.

Trafikken på Sri Lanka er et spændende indslag. En almindelig to-sporet vej kan pludselig agere 6-sporet motorvej når vores bil overhaler tuktuk, som er ved at overhale motorcykel med hele familie, som overhaler cyklist. Man blinker bare og dytter og så sker der øjensynligt ingen uheld!

Sigiriya Rock

Sigiriya Rock og killer wasps

Vi var noget nervøse for formen da Sigiriya lion rock stod mægtig foran os i morgensolen. 1200 trin senere med sveden haglende af os og efter en lille smule højdeskræk stod vi tappert på toppen. Der var turistvenligt nok lavet trapper på de steder, hvor der ellers blot var en planke og lidt ståltråd sat på klippen. Vores guide fortalte, at de som børn havde kravlet det sidste stykke på selve klippen, fordi der ikke var trapper. Den var ikke gået med nutidens 2.b på tur.

Der var kalkmalerier fra det 5. Århundrede meget velbevarede af nøgne damer men de var ødelagt fra navlen ned for at sikre munkenes meditation. Fortet øverst lyder som en vanvittig bedrift. Jeg havde helt sikkert ikke indtaget det, hvis det stod til mig. Som ekstra krydderi til at hænge lidt ude i det fri på en klippe 200 m oppe var advarslerne om gigant killer-wasps, som ikke brød sig om larm og stønnende turister.

Der var aber som lagde sig i skjul for at hoppe på intetanende turister. Gartnerne på toppen var ulastelig klædt i hvide strøgne skjorter, vi lignede noget det kunne vrides. Vi imponerede dog guiden da han konkluderede, vi var hurtigere, end han havde troet. Jeg vælger at tage komplimenten fremfor fornærmelsen i det.

Kandy

En tur i poolen og få branket den vinterhvide hud skulle vi på elefant jagt. Vi anede ikke, vi overhovedet skulle komme til at se så mange elefanter. Vi må ha set mindst 100, mens vi bumlede ud af vejen i en jeep. Det hed eco park, og var en almindelig skov. Ingen indhegning, hvilket også førte til at elefanterne bare vader over landevejen, når de føler for det. Nogle havde sender på. Vi fik at vide, at det var nogen, der var sat fri fra et sanctuary. Hvis det viser sig, de ikke har det godt i det frie elefantliv og ingen vil lege med dem kommer de med hjem igen.

Første stop på turen til Kandy var en spice and herbal garden. En rundtur i plantagen med prøver på alt fra tigerbalsam i tindingerne og et naturligt hårfjerningsmiddel til benene, hvor vi sammen med guiden nøje skimmede mit skinneben for at finde et hår, der kunne smøres ind for at bevise produktets ayurvediske formåen.

Pludselig stod den på junglemassage, hvor to unge mænd dukkede frem og smurte os ind i yderligere sager og touperede håret i olie. Glinsende og med utrolig stort hår fik jeg indkøbt kanel og vanille og noget sikkert helt ubrugelige karryblade. Bilen ligner hår-scenen fra Coming to America. Frokosten var helt utrolig stærk..vær beredt når du bestiller noget ‘in hot sauce’ på Sri Lanka. Smuk udsigt til floden. I Kandy så vi det hellige tand-tempel med selveste Buddhas tand. Den vises dog kun hvert 5. år under stort opbud og tilrejsende. Aftenens sidste indslag var et danseshow med en infernalsk slangetæmmerfløjte, der stadig summede for ørerne, da vi gik i seng

Te og tog

Vi tog en tur rundt i botanisk have. Orkidé- sektionen var ganske imponerende og sammenlignes næppe med noget i vindueskarmen på Vesterbrogade. Det samme galdt for et træ på størrelse med et mindre egetræ, som var verdens største stuebirk. Virkelig flot park! Bagefter te-smagning. Vi ved nu alt om fermentering, tørring og forskellen på høj- og lavlands-te. Lovede godt, at skulle på den berømte togtur fra Kandy til Ella (verdens smukkeste togtur siges det) med en liter te i blæren og tvivlsomme toiletmuligheder.

Turen var helt fantastisk. Temarker, bjerge, folk, der hang ud af togets åbne døre, og børn der vinkede fra vejkanten. De ventede såmænd bare på at toget skulle passere, så de kunne gå videre på sporene. I tunellen gjorde de sig bare flade langs væggen, så toget lige kunne smutte forbi. Købte varme nylavede samosa fra perronen i en lille papirpose og guffede frokost.

Ella

Pragtfuldt beliggende hotel i Ella med udsigt til bjerge og dale i panoramaview fra værelset. Efter vi gennem natten havde tabt kampen til adskillige myg, tog vi tidligt til little Adams Peak. Øvede bjergbestigere, som vi nu følte os – meget var trapper men tilgengæld mange af dem. Så fin en udsigt fra toppen og igen Darwin-kandiderende selfies fra unge friske mænd på kanten af klippen. Vi stod på mere sikker grund og var sådan set mere imponeret af kokosnøddesælgeren, der selv havde fragtet alle hans varer op. Vi tog med tuktuk til nine arch bridge, hvor tingen er, at man går på skinnerne og springer, når toget kommer. Flot udsyn og ingen casualties.

Nine Arch Bridge

Et hurtigt kig på google og vi prajede en tuktuk. Det var Chenna som tog os til Dowa stentempel og bagefter langt pokker i vold ud i junglen til ‘the secret waterfall’ En ret lang klatring op ad store og små sten til vandfaldet, hvor vi med abefødder måtte kravle rundt med vores nye ven. Alle anstrengelserne værd. Så fantastisk et sted. Da vi kom ned var der en lille bambushytte, hvor konen solgte kokos-roti med chilisyltet græskar og kanel/ingefær te. Fedt at være udenfor de almindelige turist græsgange.

På vejen tilbage spurgte han, om ikke vi skulle prøve at styre tuktukken. Absolut, ville jeg da prøve at styre en tuktu. Hullet vej ned ad bjerget med løse hunde overalt og modkørende, der kun så deres vejbane som et forslag mere end en regel. Nå, skulle alt gå galt kan jeg nu falde tilbage på en karriere som tuktuk chauffør i backpacker country.

The big five

Vi mødtes af vores chauffører i morges med formaninger om at man helst ikke tager tuktuk med fremmede mænd. Det må vi så se, om vi kan efterkomme. Vi kørte til Udawalawe naturreservat, og der midt på vejen var en flot blå han-påfugl med hele slæbet af kulørte fjer. En tip top safari jeep ventede på os, da vi kom frem. Kæmpe område igen spækket med elefanter men også bøfler og meget andet. Vores guide var meget glad for fugle, og det virker til han er mættet med elefanter for på trods af, at vi kørte lige ved siden af 8 badende elefanter, indledte han sin tale med ‘se den lille brune fugl’.

Stine viser pligtskyldigt sin biologiske interesse for duen, der meget lignede een fra Rådhuspladsen, men jeg synes plebejerisk nok elefanterne var mere cool!  Det kan hænge sammen med, at jeg rent faktisk kan spotte elefanterne og ikke ejer dyrefinde-genet overhovedet. Indimellem må jeg bare nikke entusiastisk og sige ohhh yes..beautiful, mens jeg i realiteten bare stirrer ind i et træ.

Der var engang to søstre, der kun havde set fire ud af ‘the big five’. Mere om det senere. I mellemtiden bringer vi historien om det elefant børnehjem, vi så først. Ingen interaktion med dem for de skal så vidt muligt sættes ud i naturen, mens de skal have mælk, bor de på børnehjemmet. Lugen blev lukket op kl 9 for første gruppe af små nuttede elefant babyer, der styrtede om kap mod mælk, som de fik i ‘sutteflasker’, og når de var done kunne de spise lidt palmeblade. Da alle 40 havde været igennem hvoraf flere prøvede at komme tilbage til truget truttede de og afsted til de store vidder for at lære at blive rigtig elefant!

Yala

Et par timer på vores nye hotel i Yala, hvor Sundhedsstyrelsen sikkert ville misbillige soldyrkelsen og igen på farten til Yala safari. Missionen var klar: find en leopard!! Da det endelig skete, var vi ikke alene om festen. En hale af jeeps var pludselig samlet, og vi kørte langsomt forbi og lurede ind i trækronen, som når man ser de britiske kronjuveler og panisk klikkede på iPhones og kameraer. Den lå der og slyngede sig i sit træ fuldstændig uberørt af kaoset. Der kunne nu sættes kryds udfor the big five, og der blev fejret med drinks og solnedgang ved poolen.

Kl 6.30 var vi klar til den sidste bumletur ud i bushen på wetlandssafari. Antallet af navne på små fugle udtalt på Srilanka-engelsk, som jeg i skrivende stund husker er ikke imponerende. Men vi fik set fiskeørn med halvspist fisk, parakitter, legende aber og en krokodille, der med munden på vid gab havde fanget sig en skildpadde. Den fungerede som en stor nøddeknækker. Vi faldt også over en romantisk påfugle-stund. Den blå påfugleherre struttede med sine fine fjer, og det er det påfugledamer vil have, så uden yderligere drinks eller middag gav hun efter for hans charme.

Vi kørte til Columbo og på vejen blev vi kørt ind på motorvejs-madsted. Monarch på Sri Lanka. Alle omkringværende fedtede rundt i deres risretter med fingrene. Det må jeg sige er en tradition jeg ikke kommer til at købe ind på. Vi fik turistagtigt nok fat i en ske, mens iagttagende blikke fulgte os.

Columbo

Vi blev sat af på hotellet og begav os ud i Columbo. To templer. Det første ejet af en buddhistisk munk, der tjente kassen på tilbederne, og det andet lagt fint til rette ude på en sø. Havde læst om et søndagsudflugtssted ved vandet. Vi gik og gik og pludselig åbenbarede sig en kæmpe strækning med drageflyvning, streetfood, badning og boder. Vi var mest interesserede i øl og siden, det virkede overvejende muslimsk fik vi lov at købe en øl dækket med printerpapir og skubbet ned i en kæmpe plastikkop. Så nød vi solnedgangen og funderede over, hvordan de ansigt-tildækkede kvinder egentlig ville få spist deres pomfritter, og hvad meningen med deres tildækkede selfie var?

Vores tur fortsatte efter Columbo fra Sri Lanka til Maldiverne i fem dag, men det har jeg skrevet mere i efterfølgende blog. Rejsen til Sri Lanka var booket hos Profilrejser og vi var 10 dage på Sri Lanka.

Én kommentar til “En rejseberetning fra smukke Sri Lanka”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *