Hvis den to værelses-lejlighed strammer lidt om skuldrene inde i byen og temperaturen ligger sidst i 20´erne, byder Hundsted på god adspredelse og en kølig brise. Langs nordkysten kan man jo passende dyppe sin krop i Kattegat inden man henunder aften kan drage mod Hundested Havn.
Læs videre “Sandslotte og havnestemning i Hundested”Hvor tilbringer du 24 timer i absolut luksus?
Det korte svar er Marienlyst Strandhotel ved Helsingør. Hermed kunne dette blogindlæg stoppe, men skulle du have mod på at læse lidt mere, vil jeg uddybe og begrunde, så hold på tegnebogen og læs videre. Jeg havde med en veninde bestilt en meget romantisk-lydende “you and me”-pakke. Pakken kostede 2200 kr pr person og inkluderede afternoon tea, spa, tre retters menu, overnatning, morgenmad og spa igen dagen efter. Det er muligvis mange penge, men det er ikke dyrt, for det man fik efter min mening.
Læs videre “Hvor tilbringer du 24 timer i absolut luksus?”Et peak ind i dronningens private gemakker på Fredensborg slot
Man skal være en tålmodig sjæl som Dronning på Fredensborg slot. Fra tidlig morgen til sen aften drøner undersåtterne rundt på første sal og kigger på interiøret. Der var blevet bestilt billetter til rundvisning på Fredensborg slot til vores lille gruppe. Først en lille time rundt på slottet og en lille time rundt i den inderste del af haven, som normalt er lukket af.
Guiden Eigil forsynede os med fine facts om kongerækken både de syndige eskapader, de vundne slag og ikke mindst de tabte. Årstal føg os om ørene, mens vi kiggede i de relativt små men overdådige rum. Lad mig sige, at ingen er gået ned på guldornamenter og stukarbejde på Fredensborg. Der var kæmpe malerier overalt – ikke mindst i loftet. Alle værelser har et navn eksempelvis “Det gule Værelse” eller “kineserværelset”, og det er en ting, jeg tænker at kopiere. TV-stuen og soveværelset virker ordinært nu, hvor “Morgenopstandelsesværelset” har en helt anden klang. Jeg vil nok holde lidt igen med porcelænshestene, men silketapet kan nu noget meget eksklusivt. Man måtte desværre ikke tage billeder.
Udenfor Fredensborg slot
Da vi blev ekskorteret udenfor blev vi taget imod af en ny guide. Hun ledte os til årstidernes have med planter, der i blomstringen matchede årstiden i deres tildelte firkant. Der var den private terrasse med udsigt til marmorhaven med et væld af udskårne marmor figurer. Der lå ‘menageriet’ – en lille ø omkrandset af en lille voldgrav. Det er stedet, hvor man holder sin lille zoologiske have, når man bor på et slot. Det er dog udskiftet med en million flotte roser nu, men husede tidligere bjørne, ulve og andre vilde dyr.
Menageri-øen Barok kål Rosen-espalier
Vi blev guidet videre gennem en allé af rosenbuske med køkkenhave og urtebede på hver sin side. Der var lidt tid til at kigge for os selv, og man kunne vælge mellem salat eller kål siden. Jeg bekendte mig til kålen og var vidne til en utrolig barok-beplantning af netop kål. 5 fuldstidsgartnere sørgede for pasning af de fineste rektangler med urter, blomster og biodiversitet.
Mistænkene Orangeriet
Til sidst besøgte vi orangeriet med citrustræer og alverdens velduftende planter og blomster. Vi passerede aftægtsboligerne, hvor det er muligt at ansøge om en retræte-lejlighed. Møbelpolsteren, der havde aftjent 40 år på Fredensborg slot, havde netop fået en sådan lejlighed. Jeg kan godt dermed regne ud, at man skal til at i gang, hvis det er der man påtænker at bruge sin alderdom.
Omvisningen kostede 100 kr, hvilket var et fund og kan bestilles her. Der er kun omvisning i juli måned, så det er med at udnytte det nu. Det er en interessant oplevelse, og man får endnu en chance for at støve sin lidt anløbne kongerækkeviden lidt af igen. Når man har været rundt kan man passende spise frokost i Skipperhuset – anmeldt under “Mad og drikke” her i bloggen. Enjoy!
Her begraves alle Dronningens hunde. Pt 16 stk Abrikoser
Taking a bite of the world: At rejse er at spise
Fugu, øl og andre farlige substanser
‘This is Fugu..it’s delicious, please eat’- Vi var inviteret på middag på et lille ydmygt spisested i Kyoto, og der var egentlig ikke lagt op til, at vi denne aften skulle konfronteres med liv og død og genopleve et afsnit af Fear Factor. Jeg havde en forståelse af, at fisken, fugu, skal tilberedes af en højtuddannet kok, for at man kan være sikker på, der ikke er noget tilbage af den dødelige gift, som den er berygtet for. Man kunne også godt forestille sig, at det egentlig bare var Onkel Taroo-san, der huserede i køkkenet i familierestauranten, men ”when in Rome”..or Kyoto….ned røg fisken. Hvis jeg skal være helt ærlig, var det måske mere en eksistentiel oplevelse frem for et gourmet måltid. Bevares, den smagte fint, men den var med til at rykke ved nogle usagte grænser, og det er en kæmpe del af at rejse for mit vedkommende.
Læs videre “Taking a bite of the world: At rejse er at spise”Det nyåbnede ‘Skipperhuset’ ved Fredensborg slot
Skipperhuset, der lige er åbnet pr 1/7, havde helt sikkert til ære for os sat tre små svaneunger og en svanemor i søen. Derudover havde de sørget for en solnedgang, sval brise og den mest perfekte sommeraften ever ved Esrum sø til venstre for Fredensborg slot. Alle gæster var bænket under store parasoller og menukortene blev rundhåndet delt ud. Man kunne få en set menu på 5 serveringer, men vi gik lidt off piste og bestilte hver to snacks og to lette retter. Det endte med at være lige præcis det der skulle til for at fylde en slunken onsdagsmave.
Skipperhusets snacks
Vores snacks, som alle kostede 50 kr stykket, bestod af salt vaffel med trøffelmayo og serranoskinke, en tallerken med skinke og mandler og kroketter med saltet torsk. Vi drak chardonney til foretagenet, som muligvis var lidt anonym, men det var retterne ikke. De smagte virkelig dejligt og trøffelmayo har aldrig gjort nogen noget ondt. Kroketterne var små, delikate og friterede.
Kroketter Serrano med mandler Salt vaffel med serrano
Småretterne på Skipperhuset
Turen kom til vores småretter, som vi valgte lidt bredere end snacksene. Cervichen var med yuzu og miso. Kunne ikke smage misoen, men kunne måske smage, hvis den ikke havde været der – den var frisk, men uden at være sur. Tartaren var faktisk ret enorm af en let ret at være, en rørt og blød, god og cremet. Kulmulen og nyretapperne må jeg være svar skyldig for det var mine medspisende, der fik dem, men de roste i højlydte vendinger.
Cerviche Tartar
Nyretapper Kulmule
Alle de lette retter står til 110 kr og det anbefales med 2-3 snacks og 2-3 lette retter. En fin fuld aften til 500 kr lykkedes det faktisk at gøre det for, og det var alle pengene værd. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad Skipperhuset har måttet betale i leje af svaner, svaneunger og perfekt indstilling af vindmaskinen. Jeg tror vi fik solnedgangen med helt gratis
Københavns Jazzfestival har lækker jazz, lækker vin, lækker tapas og lækker påfugl
Københavns Jazzfestival er i fuld gang, og den varer faktisk til d 23/7, så det er med at komme afsted. Indtil videre har jeg været til to arrangementer. Sandt skal indrømmes, at jeg faktisk ikke ved særlig meget om jazz, og min indgangsvinkel er nok mest noget lettilgængeligt afslappende musik, som man kan nyde med et glas vin on the side – Koldt hvidvin, med dugdråber helst….og god mad…og godt selskab..
Det første arrangement i jazzfestivallen var med Cæcilie Nordby og foregik i Haveselskabet på Frederiksberg. Hun synger fantastisk, og jeg følte sig meget kyndig på jazz, indtil jeg opdagede det var Bowies ‘Life on Mars’ i jazzificeret udgave, som jeg genkendte. Det er et skønt setup i haven med masser af plads, bar og påfugl, der spankulerede rundt mellem rækkerne og øjensynlig nød tonerne. Vi medbragte dog selv vinen, men benyttede os af stedets påfugl.
Cæcilie Nordby Haveselskabets musikalske påfugl
Johanna Pettersons trio på Københavns Jazzfestival
Andet arrangement var på Tango Y Vinos i Heruf Trollesgade. Dagen var ligeså varm og solrig, men der var skruet op for intimiteten (læs – vi sad tæt), og de røde velour gardiner kæmpede for at holde varmen ude eller inde. Denne gang var det svensk jazz i form af Johanna Petterssons trio. Vi er ret vilde med svensk jazz og har været til Cathrine Legardh koncert flere gange tidligere. Hun synger Monica Zetterlund og fik min ‘dinner music spotify playliste’ drejet i en lidt anden retning.
Johanna sang så fint og jazzede sig vej gennem et antal for mig ukendte selvkomponerede sange, men smukt var det og akkompagneret af en tapastallerken med føromtalte dugdryppede Grüner Veltliner, blev det en skøn tirsdag aften.
Der afholdes Københavns Jazzfestival fremtil og med d 23/7, så det er med at kaste sig ud i det. Samtidig støtter man de coronaramte spillesteder og kunstnere. Således kan man få selvforkælelse til at lyde som velgørenhed.
Johanna Pettersson Niklas Fernqvist
Sjove og utraditionelle overnatningssteder i Midtjylland
Hvis du har et legebarn gemt i maven, og du har prøvet utrolig mange almindelige intetsigende og forglemmelige hoteller, kan jeg anbefale at kigge videre på nedenstående utraditionelle overnatningssteder. Følg linkene nedenfor eller læs om dem alle og blive inspireret.
Utraditionelle overnatningssteder
Original Mongolsk Jurt i Mols bjerge hos ’Bjørnen I bjergene’ i Knebel
Seng i jurten Udsigten fra bålstedet
Der ligger to mongolske jurter i Mols Bjerge. Man føler sig hensat til de centralasiatiske stepper med vilde heste og bløde grønne bakker. Det hele i lidt mindre skala og efter eget selvsyn kan jeg bekræfte at toiletforholdene er betragteligt bedre i form af et ret lugtfrit muldtoilet og endda et interimistisk brusebad. Værterne er Bjørn og Manja, og indretningen meget autentisk selvom sengen er fra Bali og lysekronen fra lommemarkedet i Lystrup, men jurten er fra Mongoliet og isoleret med hesteuld.
Der er rigeligt med plads i den hyggelige jurt – vi var to personer, men der kan hurtigt redes op til flere. Vi fik også mulighed for at hugge lidt pindebrænde til optænding, hvis man har mod på at lave mad over bål, men der er også to kogeplader inde i jurten.
Der er adskillige vandreruter i området omkring Knebel. Vi valgte en tur til Helgenæs og Slettehagefyr. Vær forberedt på at det går op og ned, og at der er en grund til at det hedder Mols Bjerge. Sid ved ilden og lad den nedgående sol kaste skygger på skoven overfor og nyd livet.
Man kan booke her Online Shelter Booking | Mols Bjerge (bjornenibjergene.com) og det koster ca 1300 kr for en overnatning i en af jurterne
Cold Hand Winery – Brug en nat på tønden og stift bekendtskab med skøn æblevin
Tæt på Randers ligger det fineste danske frugt-vineri, som hedder Cold Hand Winery. De brygger primært vin på æble, men har også ekspanderet til alle mulige andre frugter, på kryo-koncentreringsmetoden. Frugten nedfryses og vandet fjernes, så kun sukkerstofferne og aromaerne bruges i den videre færd. Der laves både stille vin, mousserende og hedvin samt avec’er med højere procenter. I butikken kan man smage det hele og uanset, hvad du havde forestillet dig at købe får du lyst til at købe mere. Det smager simpelthen så dejligt og kan fuldt ud konkurrere med traditionel vin. Hvis du tør, så gå næste gang udenom den hvide bourgogne og prøv at servere en mousserende rabarbervin til skaldyrene eller den berømte æbleisvin til desserten.
Køjesengene Grappatønden
Det regnede, da vi ankom, og vi sad under halvtaget foran butikken og delte en tør æblevin inden vi blev anvist vores vintønde i tørvejr, som vi skulle overnatte i. En kolossal grappatønde var indrettet med to luksus køjeagtige senge, køleskab, service, vand og elkedel. Forbløffende hvad der var blevet plads til. Tønden var overdækket, og der var bygget to terrasser med stole – både til gården og gaden.
Skønne produkter Cold Hand Winery filippaæbler
Vi havde bestilt en tapaskurv med de lækreste sager og med fire forskellige vine, så man kunne smage lidt af hvert. Der er også ude-restaurant på stedet, men den er kun åben på særlige dage. Efter overnatningen og en fint anrettet morgenmad fik vi en rundvisning på stedet på ca. en halv time. Det hele anbefales varmt. Vær klar på at dansk frugtvin er mere og bedre end de tvivlsomme boblende vinballoner dine forældre havde stående i 70’erne.
Overnatning på tønden koster 1390kr for to og kan bestilles her Cold Hand Winery overnatning
Horsens Statsfængsel – en nat bag tremmer
Det er ikke nødvendigvis et hyggeligt syn, der møder dig, når du ankommer til Horsens Statsfængsel. Det er stort og uvenligt i sin fremtoning. Vi var ydmygt booket ind i brudesuiten, der er lagt i det gamle sygeafsnit, som nu er lavet til vandrehjem i de gamle celler. Fængslet var i brug frem til 2006. Der er daglige rundvisninger, som man kan booke sig ind på. Der får man historier om tidernes flugtforsøg, og det daglige arbejde i fængslet. Det er et uhørt niveau af kreativitet, der har været lagt for dagen med armgang i svævebaner og tunneler i bedste bjørnebanden-stil.
Vi besøgte museet og fik en tur i en fangetransport i hver sit klaustrofobiske rum. Museet tog udgangspunkt i de forhold fangerne har haft og var fascinerende for ikke at bruge den oplagte ”fængslende”-joke. Vi brugte tre timer på at komme rundt og fik et godt indblik i at være tugthusfange, uanset om man sad inde i slutningen af 1800 tallet eller boede på rockergangen i 1990’erne.
Brudesuiten med romantisk indretning Den venlige facede PIgtråd
Der er lille gårdhave med restaurant, der starter servering kl 10, men man kan også på forhånd bestille en pose med morgenmad.
Det er en speciel oplevelse at sove med tremmer for vinduerne. Hele indretningen får godt nok mine tanker hen på en kommuneskole fra 80’erne, men en særlig oplevelse, som man klart skal unde sig selv.
Se her for flere informationer FÆNGSLET – Museum, overnatning, events & konferencer i Horsens (faengslet.dk) – vi betalte 540 kr for to i brudesuiten.
Kattegatcenteret – zzzov med hajerne
Kattegatcenteret ligger i Grenå og er specialiseret i hajer. Derfor hedder denne event ’zzzov med hajer’. Denne overnatning er muligvis mest rettet mod børnefamilier, men det er også interessant at deltage, selvom man ikke medbringer et barn. Man er med i en hel pakke af aktiviteter, der begynder kl 16 og slutter næste morgen kl 7.
Imellemtiden får man mulighed for at dissekere en blæksprutte, få en guidet rundtur, fodre hajer og gå rundt på egen hånd. Det virkelig hyggelige er at rede op foran oceanarietanken. Så ligger man i mørket og kigger på fiskene, der cirkulerer rundt i tanken. Det er ikke tit, man kan kigge op på bugen af en stør eller være fanget i en stime af makreller, når man ligger i sin seng. Man ligger direkte på flisegulvet, så husk en god madras, dyne og pude.
Blæksprutte dissekeret Undersiden af en haj i Hajtunnellen
Du bliver vækket usandsynlig tidligt til lyden af løvernes konge og efter en kort morgenmad er man ude af døren kl 7, mens der klargøres til de almindelige gæster.
Det er en rigtig fin oplevelse for både store og små. Den kan bookes her
Overnat hos hajerne med din familie – en oplevelse for livet. (kattegatcentret.dk)
Zzzzov med hajerne for familier”. Det koster 475 kr pr person og inkluderer fuld forplejning’
Gelstrupgård øko grisefarm
Dette stop er ikke i Midtjylland, men i Odsherred, men kun en tur med Molslinien væk ca 10 km syd for Nykøbing Sjælland på Gelstrupvej. Gelstrupgård er en økologisk grisefarm med udendørs grise, der har mulighed for ly i deres små huse på marken eller en halvt overdækket stald. Her leves det gode griseliv. Vi fik en tur rundt på gården og fik en masse at vide om at være griseavler og grisenes liv, både som avlsgrise og dem, der ender som slagtegrise.
Vi snakkede krav til økologi og dyrevefærd, og det er svært ikke at tage sit forbrugsmønster op til revision. Glade grise har krølle på halen, og det havde de her på gården uanset, om de var gamle søer eller nyfødte smågrise. Vi fik mulighed for at holde små grise få timer gamle. Det var noget nær det sødeste, man kan forestille sig.
Grisehuset, hvor man overnatter nyfødte grise
Vores overnatningssted var ude ved grisene i en cylinder, der egentlig var bygget til at huse grisene. To madrasser og en lille overdækning var alt der var behov for. Der er kun eet enkelt grisehus til rådighed, og man kan med god vilje godt være to voksne og to børn. Du kan bruge toilet og bruser i hovedhuset. Du skal dog ikke regne med at komme igennem oplevelsen uden en vis mængde mudder på tøjet.
Søerne i mudderpølen Grisebasse
Du kan booke via Facebook på Gelstrupgaard – det koster 500 kr for en overnatning i huset, uanset hvor mange I kan presse ind.
Hvis du selv skulle kende til flere utraditionelle overnatningssteder, så giv lyd i kommentaren
ANX smørrebrød hos Wassim Hallal – verdens bedste tartelet
Det havde ikke strejfet mig, da vi stod udenfor på vej ind i ANX, men da Stine sagde ”ahh Anneks” gik en prås op for mig. Wassim Hallals nye frokoststed i Annekset ved siden af Frederikshøj, ikke langt fra den uendelige bro, i Århus. Forventningerne var høje, og det tog en rum tid før den store beslutning blev taget.
Først er der beslutningen om hvor mange og derefter hvilke? Der anbefales 2-3 stykker. Vi nøjedes med 2 hver og gik til opgaven med sætningen klingende i hjernebarken ”choose wisely, there can be only 2”.
Smørrebrød på ANX
Jeg endte på en oksetatar med kartoffelfondant og trøffel til 145 kr og én med pocheret æg med søkogte rejer og sprøde radiser til 105 kr. Stine tog smørstegt rødtunge med citronkompot og hummermayonnaise til 115 kr og piece de la resistance – Tartelet med sort hummer og grønne asparges til ydmyge 185 kr. Det blev skyllet ned med en rabarbersodavand fra Ebeltoft gårdbryggeri og en Møn pilsner.
Oksetartaren blev serveret på sprødstegt rugbrød med et lag af kartoffel i bunden og rørt med kraftig sennep. Man skulle grave lidt i bunken af brune ’blade’ for at komme ind til tartaren. Bladene bestod af en bunke trøffel-shavings. Det smagte helt fantastisk. De søkogte rejer var mere som, ja almindelige kogte rejer og det porcherede æg var faktisk koldt – Det kunne jeg godt have tænkt mig var lunt, men det smagte såmænd dejligt nok, uden at jeg var blown away.
Stines smørrebrødsstykker havde jeg i sagens natur ikke den fulde oplevelse af, men rødtungen havde en ret guddommelig hummermayonnaise, og tarteletten kåres hermed til ”verdens bedste tartelet”. En hel rød hummerklo kom til syne blandt de friske grønne ærter og aspargesen.
Der er så mange andre stykker smørrebrød, man også skal smage, så jeg må afsted igen. En frokost kan fint sættes til livs for 350 kr, og det er måske ikke hver frokostpause, man suser til ANX, men det er helt sikkert pengene værd. Fire en halv tartelet ud af fem! De havde fået fem, hvis ægget havde været varmt.