Sort Sol af stære er et fascinerende fuglefænomen

Sort sol kommer i forskellige udgaver, som koncert eller i forbindelse med de enorme stæreflokke, der forår og efterår slår sig ned i marsken ved Vadehavet henunder aften. I dette indlæg skal vi snakke mere om stærene og mindre om bandet. Vi havde booket værelse et hyggeligt sted i Møgeltønder. Der var afgang fra slotskroen med bussen ”sort safari” kl 16.30. Dette firma har den fordel at bussen kører hen, hvor fuglene er også over grænsen. Det er ikke til at vide på forhånd, hvor en halv million stære har tænkt sig at slå sig ned for natten. I dette tilfælde måtte vi køre syd for grænsen til et fladt marsk område.

Der var allerede en lang række af busser parkeret i vejkanten og minut for minut kom der flere busser og biler til. Vi væltede ud af bussen 50 mand og satte os på diget og spejdede ud i horisonten. På dette tidspunkt var vi langt flere mennesker end stære. Solen skinnede, selvom truende skyer kom og gik lidt. Vores ornitologiske guide startede et meget langt foredrag om stære, der tjente som videnskablig underholdning indtil de små kræ kom flyvende. På et tidspunkt åbnede himlen sig kortvarigt, men siden vi ikke rigtig kunne gå nogensteder. I øvrigt var blevet bedt om at tage varmt og vandtæt tøj på, var det som det var.

Vi lærte bl.a, at stæren lever af stankelben-larver, som bor blandt marsk og køer, hvor græsset holdes nede. Stærene har gult næb om sommeren, men mere meleret gråligt næb om vinteren. Stærene kommer i store flokke og vil sove samme sted for at være mere sikre i forhold til rovfugle. Vi fik tonsvis af andre fakta, men henviser jeg til et ornitologisk opslagvæk.

Stæreflokke kommer vrimlende

Vi var på ret lang afstand af de første stære, men kunne godt fornemme flokkenes størrelse. De kom flyvende og dykkede næsten 90 grader ned mod jorden, nærmest som én stor organisme. Det kræver ofte en rovfugl eller lignende forstyrrende element før de laver deres formationer. Det så vi kun ganske lidt af, men mængden af stære, der kom fra alle verdenshjørner var enorm.

Desværre kom iPhone lidt til kort, så det kan godt betale sig at slæbe den store telelinse med, hvis du er ihændehaver af en sådan. Du kan også satse på, at fuglene sætter sig meget tæt på, hvilket sagtens kan ske, men vi var denne aften lidt på distancen. Man kan desværre ikke booke til hhv første række og balkon.

Sort sol forekommer både efterår og forår. Jeg anbefaler klart en tur. Jeg anbefaler ligeledes at tage det varme og vandtætte tøj på, for det kan hurtigt blive koldt og vådt, når man sidder på diget i flere timer. Hvis du har tænkt dig at tage bedre billeder end jeg, kan et kamera der overstiger iPhone også anbefales. Hvis du stiger på i Møgeltønder, kan jeg ligeledes anbefale at booke bord på Schackenborgs slotskro, hvor man også kan overnatte. Der blev fyldt hurtigt op, så vi spiste i Tønder på Cafe Victoria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *