Prøv en utraditionel forlænget weekend i Kaunas, Litauen

Det tager forbløffende få minutter og kroner og komme til Kaunas. Det kombinerede vi med en st. bededagsferie. Du kommer med bus 29G lige til centrum for 1 euro og billetten hele vejen fra København kostede 107 kr. Vi bookede en airbnb, der efter billederne så supermoderne ud, men da vi ankom lignede det lidt en russisk reminiscens. Opgangen lignede en mordscene, men 4 låse senere kom vi ind i en rigtig fin helt nyistandsat lejlighed. Vi boede ned til floden med 100 meter til Freedom Avenue, som er den gennemgående allé i den moderne del af Kaunas.

Efter en velfortjent lokal øl i solen gik vi op ad gågaden, som hedder Freedom Avenue (Laisves aleja) og endte ved den store basilika ved navn Church of Saint Michael the Archangel. Den var desværre lukket for os ugudelige, men den var flot og imponerende. Når jeg siger gågade, så vær obs på den diskretmarkerede cykelsti, hvor el-løbehjul kører lydløst i hæsblæsende hastighed.

Vi spiste på Dia, som havde fået rigtig fine tripadvisor anmeldelser. Det var super lækkert med seafood og muntre tjenere, som var en stor del af menuen. Man kunne muligvis indvende, at man burde spise lokalt, men vi måtte erkende, at vi ikke kunne forholde os til rodfrugter og svinekød netop denne aften. Det blev tilmed en fransk vin, der røg med i købet, men en skøn middag, som jeg kun kan anbefale.

Bæver, elg og dyr på dåse

Dag 1

Næste morgen besluttede os for at det ikke blev regnvejr og og drog til den gamle by. Vi kom forbi en delikatesseforretning og kunne ikke modstå købet af bæverkød. Gaden, der ligger centralt i den gamle by hedder Vilniaus gatvė, og er super charmerende. Den ender ud i Rådhuspladsen med både en imponerende katedral og selve rådhuset.

Vi var inde og se kirken St Paul and St Peter. Den virkede nærmest nyrenoveret og stod virkelig skarp og smuk. Der var et sandt mylder af brudepar og barnedåb dagen igennem. House of Perkūnas er et af de ældste huse i Kaunas og er blevet brugt af købmænd i tidens løs. Der ligger også et medicinsk museum, hvor du kan booke en rundvisning. Kaunas er europæisk kulturby 2022, så der foregår en masse ting her og der.

Slottet, der lå ud til floden var fra 1400 tallet og lå grønt og stormomsust. Vi gik lidt på opdagelse, men da maveuret ringede kastede vi os ind på en restaurant med litauiske specialiteter – Berneliu Uzeiga. Det viste sig, at det nationale køkken foruden den kolde rødbedesuppe med æg består af kartofler, løg og en formildende omgang bacon. Serveringen iklædt traditionelt outfit, og ølkrus og hvidløgsranker hang stemningsskabende ned fra loftet.

Aleksoto området – the road less travelled

Med maverne fulde af kartoffel tog vi funicularen op på et udsigtspunkt på den anden side af floden og betragtede byen. Det kostede lidt over en euro pr mand. Derefter tog vi den skæbnesvangre beslutning om en tur til Aleksoto kirke (Aleksoto Sv Kazimiero Parapija), park og finde den jødiske kirkegård. Kirken var en fin gammel gul trækirke.

Parken må jeg sige ledte os lidt på afveje og stierne blev smallere og smallere til vi måtte sande, at vi stod midt i ufremkommeligt buskads. Gennem villa kvarterer, gammelt industriområde og langs jernbaneskinner stadig med et kvart kilo bæver i tasken kom vi til den absolut hemmelige men meget fine kirkegård. Da vi havde bevæget os tilbage til civilisationen måtte vi få et glas hvidvin på torvet inden vores reservation på byens bedste restaurant. Vi havde da gået 18 km.

Michelin

Vi spiste superdejligt på Uoksas med god forudbestilt 6 retters tastning menu og tilhørende vinmenu. Hvem vidste hvad Litauisk frugtvin går ud på, men det fandt vi ud af. Vi fik bl.a marineret moonfish, helleflynder, svinekæber med meget mere i lækre serveringer. Eneste anke herfra var at ligesom rødbeder ikke bør optræde i desserter ligeledes så for agurker, men du bør bestemt prøve stedet.

Dag 2

Sidste dag var vi parate til at betræde byen sammen med en veritabel folkevandring. Der var et officiel walkathon for byens borgere, og vi lagde os i slipstrømmen med afstikkere til godt gemt street art. Tips er at få et street art kort på turistkontoret. Der ligger en hel masse, noget gemt godt af vejen. Blandt fandt vi kæmpe gavlværker, blækspruttetentakler og det længste ord på litauisk skrevet på fabriksbygning -‘den der ikke plukker firkløvere til sig selv’! Personligt elsker jeg den indbyggede skattejagt, og der er rigtig mange skatte at finde.

Kaunas anden kabelbane, Zaliakalnis Funicular, tog os til The Resurrection Church. Den var kæmpe, hvid og bombastisk bygget på toppen af en bakke. Vi tog op på rooftop og så udsigten med elevator. Et skilt advarede os om at vindrikning ikke var tilladt, og det ville ellers være et godt sted til en mindre hellig café.

Djævelsk hyggeligt museum

Tilbage på gadeplan gik vi mod djævlemuseet. En kæmpe samling djævle over 100 år gamle udgjorde det usædvanlige sted. Der var en masse anekdoter om djævlens gøren og laden. Han er vist en værre een. Der er bl.a. 150 fodaftryk af ham rundt i Litauen, så vogt dig. Samleren var maler (Antanas Žmuidzinavičius) og han udstillede i huset, der stødte op til, hvor han både boede og levede indtil hans død i 1966. Samlet en sjov og anderledes museumsoplevelse.

Djævlens mange facetter – her som Stalin og Hitler

Der er masser af andre museer, såsom krigsmuseum og nationalmuseum. Jeg har det lidt svært ved små ting i montrer i kæmpe haller, så vi valgte helt rigtigt. man kan bruge rigtig lang tid til at undersøge street art. Vi kom af forskellige årsager ikke forbi, men tag til courtyard galleri og se den. I det hele taget er Kaunas en rigtig fin by. Der er nok at se til en forlænget weekend, og har du længere tid, så lej en bil og kør ud i oplandet. Der ligger bl.a. forskellige interessante fort.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *