Overskriften var titlen på det FOF kursus, vi havde meldt os til i Nordhavnen i Århusgadekvarteret. Jeg erkender blankt, at jeg sjældent er på de kanter, men et kursus med “unikke fristelser” i titlen har som udgangspunkt min interesse. Vi var simpelthen med på premiereturen v. Marianne Bentzen med høje forventninger. Vi mødtes udenfor Meny Nordhavn, og vores kursus startede egentlig ganske hverdagsagtigt i grøntafdelingen over udvalget af svampe ved siden af krølsalat og gule peberfrugter.
Delikatesser på Menyen
Det blev hurtigt klart, at denne Meny er et ret lækkert sted at handle. Selve bygningen er bevaringsværdig og en gammel maskingeværfabrik. Derudover blev der udført en enorm sabotageaktion fra danske modstandsmænd under krigen. Butikken er fuldstændig istandsat med et lille caféområde og ligger i det eksklusive område med den internationale skole. Dette afstedkommer, at børnene kommer forbi og henter deres daglige madpakke på vej til skole. En dør ved delikatessen tilsikrer, de ikke skal stå i kø. Jeg forstod, at en plads på skolen starter ved 26.000 kr pr måned – og det endda hvis man har et relativt begavet barn. Jeg tør ikke tænke på udgiften ved at sende et noget langsommere barn afsted. Men en madpakke fra delikatessen fra eller til, gør sikkert ikke den store økonomiske forskel.
Bestyreren fortæller om husets historie. Svampene ligger på den gamle dør til fabrikken Torskechips
Vi blev beværtet med nødder, cremant de bourgogne og torskechips, mens vi hørte om de ostecertificerede folk bag køledisken. Det blev hurtigt klart, at dette kunne blive et meget dyrt bekendtskab, men det kom bestyreren i møde ved at uddele vouchers på 50% rabat på alt i butikken. Senere samme dag, kunne man se 25 kursister, der normalt må smøre deres egen madpakke, hæmningsløst køre dyr vin og oksekød i vogne fra butikken.
Fra Frihavn til Friværdi
Området var faktisk frihavn og dermed toldfrit område med indhegning fremtil 2014. Jeg ville ønske vores renoveringsprojekt i andelsforeningen havde entreret med nogle af disse bygherrer . På den tid, det har taget at få skiftet vinduer hos os, har de formået at få bygget hele Nordhavnen til. Det særlige og charmerende er, at de har bygget videre på det eksisterende. Selv de gamle mursten er blevet renset og brugt til genpbygning. Stål og glas møder gamle røde teglsten.
Gamle bygninger med nye tagterrasser nyt udenpå gammelt Almen boligbyggeri.
Vi gik videre til The Audo. Et boutique hotel, der også fungerer som showroom, café og mødelokaler. De mest bookede hotelværelser står til 9000 kr, og der tror jeg ikke, de er ovre og hente deres madpakke i Meny. De har en restaurant på stedet, Kampot. De gav en smagsprøve på deres fransk, asiatisk fusionerede menu. Vi fik en takoyaki, en æbleskive med blæksprutte. De proppes i munden i een mindfuld og er klogt nok tilpas store til at ingen forstyrrer med spørgsmål eller snak, mens manageren fortalte om stedet. Restauranten kom på listen over steder, der må prøves. Den liste blev lang i løbet af dagen…
Tako yaki Restaurant Kampot Beskrivelsen af huset
Næste stop lidt længere ned ad vejen var en bager. Andersen og Maillard har til huse der med deres 400 croissanter og 1200 kg dej, der hver lørdag finder vej ud af butikken. Alt lavet pr håndkraft og fik min egen halvårlige Amo melblanding til at blegne en anelse. De har eget kafferisteri, og jeg kommer tilbage efter en kop kaffe en dag. Alle kursister gik ombord i chokoladecroissanter eller firkantede spandauere med vanillecreme. Sortimentet var ikke enormt, men der var kræset for detaljerne.
Andersen & Maiillard Indgangsparti ved Portland towers
The Silo i Nordhavnen
Sidste stop var restaurant The Silo, der var indrettet på 17 sal af en gammel DLG silo. Takingabite har tyvstartet og spist her før – læs mere i linket. Der fik vi muligheden for at se lidt ned på hele foretagenet med deres signaturdrink, kaldet silo silo, i hånden. Vi sad i 62 meters højde, kun få meter over Danmarks dyreste lejlighedshandel til 29 Millioner. Vi kunne kigge ud over de 11 moler, Langeliniemolen og FN bygningen. Der er planer om meget mere udbygning, så hvis du om 20 år vil have en bolig, der er steget betragtelig i værdi, er det sikkert nu, du skal slå til. Personligt skal jeg lige sælge lidt ud af indboet på loftet og samle flere brugte krus i Tivoli, før det lader sig gøre.
Marianne Bentxen havde selv lavet turen og har flere ture rundt i Nordhavnen. Det anbefales at tage med Hold lidt øje med det bl.a. i FOF kataloget. Hun er ganske inspirerende, det er altid sjovt at se sin by med nye øjne. Turen vi var på her kostede 275 kr. Det skal siges, jeg tror ikke de 50% i Meny er en fast del af turen, men et premieretilbud.
Signaturdrinken silo silo – gin, cava og bær Restauranten