Mønsted Kalkgruber – en eftermiddag med kalk, ost og flagermus

Mønsted Kalkgruber ligger ved Viborg i midten af Jylland. Det er virkeligt et fint område, og som andre steder, jeg føler mig kaldet til at berette om, er een af kvaliteterne, at det sjovt for både børn og voksne. Vi kom en dag, hvor vejret var virkelig godt, og området stod med grønt græs mod blå himmel matchet mod det røde kalkbrænderi.

Kalkbrænderiet

Vi nynnede temaet til Det lille hus på prærien, for man kunne skære sig gennem idyllen, inden vi gik ind i de underjordiske grotter. Temperaturen faldt med det samme til 8 grader og efter sigende 98% luftfugtighed. Det er nu fint nok med en cardigan, og vi gik på opdagelse.

Eventyr og klaustofobi

Der er masser af gange, og nogle af dem mere klaustofobifremkaldende end andre. Hvis du er særlig eventyrlysten kan klipklappere ikke anbefales, for nogle steder går ret stejl op/ned, og man hiver sig op med tov. Man kan også sagtens spankulere rundt på den mere slagne vej, hvis sko eller bentøj fordrer det.

Smukke huler der spejler sig i det blanke vand

Der overvintrer 15.000 flagermus i hulerne, og vanen tro spotter jeg ingen af dem, og konstaterer selvsikkert, at de allesammen er fløjet. Min veninde ser flere af dem, så de hygger sig givetvis i den mere uoplyste del af hulerne. Vi gik rundt på må og få, og min i forvejen udfordrede stedsans blev sat på prøve. Vi spekulerede på, om der egentlig var et check af hvor mange mennesker, der gik ind i hulerne, matchede det antal af folk, der kom ud i løbet af dagen. Det virkede usandsynligt, men vi håbede, at de ville reagere, hvis der stod en enlig bil på p-pladsen, når stedet lukkede.

De viser en film om kalkbruddet hver halve time. Lærredet er hulernes sider, som spejler sig i vandet, der konstant siver og drypper ind. Den varer ca 20 minutter og hævede vores begrænsede viden om kalk betragteligt.

Grubeost

Arla opbevarer deres grubeost i hulerne, men der virkede lidt udsolgt denne dag. Tilgengæld kunne man trække vejret. Der afholdes også klassiske koncerter i hulerne. Jeg vil tro, dette sker lidt afsides fra ostens karakteristiske aroma dog. Når du forhåbentlig finder ud i den rigtige verden igen, kan du se kalkværket og det åbne kalkbrud. Du kan komme op og se ud fra tårnet, og du kan besøge et lille museum, der mest bestod af fotografier. Det har ikke været det sjove arbejde at skaffe sig føde i minerne. De var i brug helt frem til 1953, og har været turistattraktion siden 90´erne.

Udenfor er der mulighed for at have sin egen picnic med. Indgang koster 100 kr for voksne og 60 kr for børn, og der kan være en del timers sjov i det, også selvom den danske sommer skulle være regn- og lunefuld. Særligt ville man med fordel kunne nyde sin frokost og et lille glas rosé, mens ungerne sendes til flagermuse-legepladsen.

Mønsted Kalkgruber: Kalkværksvej 8-10, Mønsted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *