Bordeaux som en forlænget weekend med easyjet

Det er altid en god idé at tage til Bordeaux. Jeg skal kort redegøre for hvorfor, så hold dig klar med Visa-kortet til køb af flybillet. Easyjet flyver direkte og koster ikke en formue. Vi fik det til under 500 kr pr mand. 

Læs mere

Vi lander naturligvis ude, hvor kragerne vender i lufthavnen. Vi valgte en taxa ind, men jeg tror offentlig transport ville være mindst ligeså fint og billigere. Comforten skulle være i højsædet, og vi skulle kun have det godt! Vinen måtte flyde og trøflerne høvles! Vi kunne ikke have boet mere centralt, om vi havde camperet på borgmesterens kontor på hotel. VI boede på Hotel de la Presse Bordeaux Centre, hvilket ikke var overdrevet luksuriøst, men til at betale og som sagt centralt.

Domkirke og indre by

En explorativ tur fra hotellet ledte os til domkirken i det skønneste forårsvejr. Der måtte der drikkes det første af mange glas vin. En typisk fransk plads omgivet af krummelurer og sandfarvede bygninger med støbejernsaltaner og store gulv til loft vinduer. Vi manglede blot en Francois med baskerhue, stribet trøje og en baguette under armen for at vores forforståelse omkring alt fransk blev bekræftet.

Le Table de Montaigne

Vi havde booket bord på en meget fornem restaurant Le Table de Montaigne beliggende i hotel Le Palais Gallien. I skærende kontrast til min noget laissez faire påklædning. Ceremonielt overlod jeg min støvede hoodie og gik ind i de gyldne gemakker med hullede vandresko. Betjening lod sig ikke mærke med noget og var yderst professionelle, mens de kæmpede med at få min slatne trøje til at balancere på bøjlen. De havde på forhånd ringet og adviseret om, at vi stod foran en firretters menu og ikke fem, så det kom ikke bag på os. Jeg ved da heller ikke, om jeg ville kunne håndtere sådanne dramatiske nyheder “on the fly”.

Vi startede ud med et gavmildt glad Pol Roger. Så bliver man straks glad. Startede ud med fire forskellige appetizers. Den egentlige forret fik vi butternutsquash med trøffel. En lille souffle med god smag men som ikke ydede meget modstand i forhold til tyggemusklerne. Velhøvlet trøffel tæller dog altid positivt.

Næste ret var seafood i skum. Endnu en afslappende omgang for tyggemusklen, men flot og let. Hovedretten var en John Dory fisk i hvid smørsauce med kaviar. Endnu engang måtte vi se på en ret hvid ret uden meget struktur. Desserten var baseret på gulerod og cementerede nok aftenens gastronomiske oplevelse som bleg og blød. Alt smagte godt, men forventningerne havde været lidt højere til maden. Men smukke smukke lokaler.

Food Tour

Kl 9 står vi friske (eller så friske som ubegribelig meget hvidvin tillod mig at være) parat til morgenmad. Bordeaux var ikke helt parate til os, men et søvnigt sted havde da fået tændt for espressomaskinen. Vi skulle mødes med Clemence til en food tour. Super fint arrangement med food for brain og tummy.

Var først til vinsmagning i en lille vinshop, hvor alt om Bordeaux vine blev gennemgået. Vi forholdte os til jordbund, mineralitet og druer og ned røg det efter at blive gurglet godt igennem først. Dernæst lokalt frokoststed med creme Dubarry (cremet suppe med blomkål og æg) og rørt tartar for mit vedkommende. Der var det meste af en ko på tallerkenen og ovenpå en ret rig suppe var bunden lagt.

Nu skulle vi smage creme fyldte chou (profiterolles), særligt håndlavet chokolade og som kronen på værket en canele. Canele er en lille kage af crepedej med crispy sukker som er alle vegne i Bordeaux. Antageligt havde man en masse æg i overskud, fordi man klarede vin med æggehvider tidligere. Food tours er altid en god idé. Man får en guidet tur i byen, mens man stopper ved udsøgte vandhuller og får lidt til ganen. Det gør det altid interessant at snakke med de andre i gruppen, så jeg synes også, det er virkelig hyggeligt, hvis man er alene afsted.

Canele

Kæmpe mætte ville vi se vinmuseet cité de vin. Halt der maul der var langt ud. Jeg kan kun anbefale, at man tager letbanen derud. Vi endte med at se det udefra og tilbringe tid med en tjekkisk familie i de bordeauxske torvehaller med et glas vin i solen. Vi tog i den grad sporvogn hjem, men gåturen gav mig 462 forbrugte kcal, som jeg udregnede til at give mig 6,6 glas vin at gøre godt med.

Cité de vin

Saint Emilion

Sov som en sten efter en ganske kødrig dag og med 17000 skridt i fødderne. Vi fik både foie gras og bøf til aften, hvilket i Bordeaux på ingen måde er forbundet med synd og skam. Dagen efter tog vi på vintur til St Emilion. Minibus til markerne ved Chateaux Cadet-Bon. Et Grand cru classé slot.

Vinkælder

Vejret var godt, vinen eminent og på spørgsmålet vi fik, om hvilken vin danskere foretrak fik vi formuleret..øhh rød, ja og hvid. Stemplet som ikke-vin-kyndige fik vi en lang forklaring på Bordeaux vin og en tur rundt i St Emilion landsby. De billige flybilletter tillader ikke våde varer med hjem, så vi måtte nøjes med at drikke og nyde i øjeblikket, Men det var nu heller ikke fordi de stod til foræringspriser, og der er også rart at kunne betale husleje. Det er en virkelig god halvdagstur til ca 700 kr på viator.

Hjemme igen tog vi rundt i St Michel bydelen og fik frokost på verdens travleste sted ved kirken med verdens færreste ansatte. Det er et hyggeligt torv, men måske lidt turistfælde. Maden var sådan set ok, vi fik østers og galette.

Vi kantede os gennem diverse demonstrationer, der var utilfredse med en pensionsalder, der sættes op til 64 år. Gik i bydelen og langs med Seinen. St Michel er lidt svaret på vores Nørrebro, havde jeg fornemmelsen af. Det var mere etnisk orienteret og mere boheme end resten af byen. Om aftenen skulle vi ikke snydes for at spise godt og det blev på Brasserie Bordelaise. Det er virkeligt et lækkert sted ganske centralt.

Brasserie Bordelaise

Vi startede ud med at dele en foie gras. Den var tyk som en skive franskbrød, og ville have gjort det vanskeligt at få alle de andre retter ned. Men himmelsk mundfuld og vi lod os fryde over, at man godt må spise det, når man er i Frankrig.

Dernæst fik vi en lille østers hver med en fin lille beurre de Bordeaux. Efterfulgt af endnu mere kød. Det er et superlækkert sted med virkelig god stemning og hip indretning. Det anbefales virkelig at booke et bord der.

Vi var kun i Bordeaux i 2, 5 dag, men man kan få virkelig meget ud af kort tid, og vi tog derfra med følelsen af at have set det meste af byen og drukket og spist eventyrligt. Vi fik en række anbefalinger med fra guiden, som vi var på food tour med, som jeg vil kopiere ind til evt inspiration til andre. Kom afsted. Spis, drik og vær glad!

Anbefalinger fra vores guide:

Saint Michel Neighborhood : go have lunch at Capucins market and eat at Le Guet-Apens, Poulette (mussels) or Jean-Mi for oysters

Also, nice experience if we have a sunny day : buy your croissant at La Boulangerie (rue des Faures) and sit at one of the cafes on the Saint Michel square (in front of the basilica) to enjoy a coffee or a mint tea.

Chartrons neighbourhood : shopping, great coffee at “la pelle café”, great cakes at “Micheline and Paulette” and great food at “Casa Gaia” where you can book online https://www.casagaia.fr/reservation-contact or go to Symbiose, nice bistrot too

Bacalan : if you end up going at Cité du vin or going to Bassins des Lumières, do not miss Halles de Bacalan in front of the cité du vin !

Other restaurants that I love : L’avant-comptoir (tapas style), Lauza (bistronomic and great organic wine selection), Chez Bibi (tapas and lovely mains), echo (tapas style and bistronomic), Demeter (bistronomic), Chiocchio (bistronomic italian)

Tired of french food : Mifan (great vietnamese food), Madame Pang (no reservation, but go there at 7pm sharp and you’ll have a table), Papa Lello (great pizzas), Samos Greek food, Nai Nai (chinese)

Cakes/Brunch : Contrast, Horace

Café : Café Piha, l’Alchimiste, Kuro, Verde Nero, La Pelle Café, Sip café

Bakery : Louis Lamour or La Boulangerie des amis

Tea : la Diplomate

Nice rooftop : Go to Mamma Shelter

Bar à vin : Go to CIVB (great selection but not necesarely organic), Julo at Saint-Michel, Vins Urbains 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *