Dronningens smykker – Lidt royal har man vel lov at være.

Selvom sommeren og solen er på sit højdepunkt, gik jeg ind til Dronningen på Amalienborg Museum. Jeg må sande, at hvis jeg skal se diademer og ordener bliver det ikke på Vesterbrogade. Der kører en udstilling fremtil oktober 2022, som hedder ” En Dronnings smykkeskrin“.

Dronningen med sin familie

Billetten kostede 125 kr og blev købt i en overdådig giftshop, der bød på svømmehaller af Chateau de Cayx vin, guld-magueritter og små træ-gardersoldater i skilderhuse. Stueplan husede en udstilling af diverse kongers arbejdsværelser samt en enkelt dronnings opholdsrum. De forstår at udnytte pladsen. Der var ikke mange uudnyttede kvadratcentimeter. Alene Frederik d 9.´s pibesamling fyldte det meste af det første arbejdsværelse. Frederiks d 8´s arbejdskammer havde en diskret isbjørn slynget hen ad gulvet, og Dronning Louise havde en ting for vatterede guldmøbler.

På 1. sal var Dronningens smykker og ordener udstillet. Man fik en lille telefonagtig guide med og kunne høre Majestætens bevingede ord om de forskellige smykker undervejs. Først kom man ind til elefantordenen og derefter ind i rummet med “arven fra mor”. Den smukkeste magueritte var udstillet. Den havde været Dronning Ingrids mors, som er den oprindelige indehaver af kælenavnet Daisy. Den var udstillet i et lokale fyldt med papirblomster, som var lavet af kunstneren Veronica Hodges, og naturligt skulle få tankerne ført til Ingrids have i Gråsten.

Diadem or not to diadem?

Nu bebor jeg kun en treværelses, men hvis jeg havde flere værelser ville jeg også indrette et diademværelse. Hun fortalte nøje i telefon-guiden, hvordan hun kunne bruge dit diadem forskelligt alt efter situationen. Jeg ved ikke, om det kan sammenlignes med min egen daglige overvejelse i forhold til hvor højt hestehalen skal placeres eller hvilke øreringe, der passer til sort.

Dronning Margrethe er en af verdens mest dekorerede kvinder. Det er kotyme, at man får en orden fra det pågældende land, når man er på statsvisit. Havde vi andre været kongelige kunne vi måske have været indehavere af ‘den manglende bagage-orden’ eller ‘mit fly var forsinket-ordenen’ fra vores egne udenlandsrejser.

I afdelingen for øreringe havde jeg egentlig håbet på at se de kobolt blå plastikøreringe fra Matas i Gråsten. Jeg kunne dog forstå på majestætens fortælling, at det var hendes sommerøreringe, og jeg tænker, at de er blevet hentet hjem fra smykkeskrinet i anledning af årstiden og erstattet med et lille billede.

Alt i alt var det en rigtig fin udstilling. Det tager en times times tid at se, hvad Dronningen har at byde på. Jeg kan forestille mig, at det går en del hurtigere, hvis du har nogen med, der rykker utålmodigt i dig, men faktisk kan du fint tage børn med, da der er en lille quiz, som jeg så flere børn involvere sig i. Et lille hæfte med spørgsmål til de forskellige smykker og rum. Det så ud til at virke, for jeg så i hvert fald flere små drenge sidde og tælle safirer.

Museet ligger modsat Amaliehaven og har åbent kl 10-17 alle dage. God tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *