Flädie Mat og Vingard er en vingård med mulighed for vinsmagning og overnatning, der ligger ca 10 km nord for Malmø. Det er en sjov mulighed for at komme lidt væk fra byen og føle man er på ferie. Det til trods for at GPS´en siger “Du ankommer om 34 minutter”, når du sætter dig ind i bilen.
Vi havde købt en Flädie fredagspakke, hvor man kan checke in fra kl 15. Vi var tilsagt i vinmarken kl 16.30, hvor vi fik gennemgået vingårdens historie. Vingården producerer et utal af vine og brøstede sig af, at Sveriges nationaldrue var Solaris. Det er jo nok druen som primært kan modstå det nordiske klima. Danmark har nok misset muligheden for at erklære en decideret nationaldrue her. Det var tidligt maj måned og vinstokkene stod nøgne hen, men små spæde skud var netop poppet frem, og alle bad til at nattefrosten var ovre.
Vinsmagning
Efter den teoretiske gennemgang var vi selvsagt hungrende efter at smage druerne, som blev høstet i marken. Der var forberedt med en vinsmagning. Vi smagte fire forskellige vine og noterede os i flæng fersken, jordbær, våd hundehvalp, hvide blomster og små-godis, hvor vi kunne bidrage med at oversættelsen til dansk ville være bland selv slik.
Vi havde først bord i restauranten kl 19.30 og havde luret et sted på græsset i solen. Vi fik købt en ret syreholdig men fyldig og frisk Solaris, som vi ville forsøde de næste par timer med. Vi var indkvarteret i “Den gule Villa”, som tidligere har fungeret som hovedhuset. Flädie er en gammel gård, som er lavet om til hotel og konferencested, men som også har fået tilbygget eget vineri, der stod fuldstændig renskuret. Det fik vi også en introduktion til i forbindelse med vinsmagningen. Det er et superhyggeligt sted, som er top-istandsat med rosentapeter, hyggelamper og blomsteropsatser.
Middag
Vores middag blev serveret i restauranten. Efter at have nydt svensk vin om eftermiddagen besluttede vi os for at følge sundhedsstyrelsens råd at drikke varieret. Vi valgte dermed at stifte yderligere bekendtskab med en vin fra Østrig. Første ret var både hvide og grønne asparges med stenbiderrogn og citron med friturestegte kartoffelstrimler. Det smagte virkelig godt og sammenholdt med at vi spiste så sent kunne jeg godt have spist dobbelt op.
Hovedretten var en lokalskudt hjort med sky, rapsskud, mandler og linser. En superlækker hjort, der havde ladet livet for et højere formål. Skyen var kraftfuld og god. Raps var der rigeligt af lige udenfor døren, men jeg har aldrig fået det serveret til en hovedret før.
Desserten var vinrabarber med saltkaramel-is og honningcrunch. Vi gik over i vores gule villa, som tilbød gratis kaffe og en vinterstue med udsigt til endnu en have med svømmepøl. Temperaturen var ikke just til friluftsbadning, men en svensk sommer kunne nok godt byde på en dukkert mellem solaris-glassene.
Næste morgen bød på et solidt morgenmåltid, hvor intet manglede – der var endda fri adgang til Kalles kaviar. Hjemmelavede boller og marmelade, røræg og bacon kunne blandt andet findes på vores tallerkener. Det var tid til at køre videre ud i det svenske land. Der er kun 5 km ned til vandet og en lang badebro, hvor man kunne nyde, at det fortsat var lørdag.
Pakken, som vi havde købt hed ‘fredag på vingården’ og kostede 1725 svenske kroner pr gæst. Det er i skrivende stund ca 1035 kr pr person. Du skal selvfølgelig også lige over broen. Vinen før og til maden er ikke inkluderet. Flädie er et supergodt weekend sted og perfekt for en lille get away. Tag du trygt hinsidan!